Kassien ajoa Muurmannin radalle

6.10.2022

Kassien ajoa Muurmannin radalle

Sallan eli silloisen Kuolajärven Osuuskaupalle  koitui ensimmäisen maailmansodan lama-aikojen pelastukseksi    viranomaisille tehty ” kassien ” eli rahdin ajo Muurmannin radalle. Sota sulki Itämeren ja Venäjän pääsyn merille, joten katseet suunnattiin Jäämeren rannalle. Muurmannin radan rakentaminen aloitettiin kesällä 1915. Työt saa­tet­tiin pää­tök­seen puoli­toista vuotta myö­hem­min vuonna 1916, jolloin avat­tiin rauta­tie­lii­kenne välillä Kanta­lahti–Murmansk. Radalla oli pituutta 1 044 km. Muurmannin rata tarjosi työtä Lapin ja Kuusamon asukkaille, joiden ainut ulkopuolinen leivänlähde olivat olleet ruotsalaisomisteiset metsähakkuut Lapissa, Kuolan niemimaalla ja Vienan ikimetsissä.

Kuvassa Kuolajärven Osuuskauppa vuodelta 1922. KOK:n kuvakokoelmat

Koillismaan Osuuskauppa täyttää tänä vuonna 115 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi keräämme ja julkaisemme tarinoita, muisteluksia ja sattumia vuosien varrelta Meidän omaan Osuuskauppaamme liittyen. Tarinoita meille laittaneiden kesken jaamme juhlavuoden aikana 10 kpl 115 euron lahjakorttia Koillismaan Osuuskaupan toimipisteisiin. Laita oma kertomuksesi sähköpostilla osoitteeseen: koillismaa.115-vuotta@sok.fi. Julkaisemme osan tarinoista omissa kanavissamme.