13.4.2013
Lepän ja pähkinäpensaan kukinnan odotetaan alkavan piakkoin. Herkimmät allergikot oireilevat kuitenkin jo Etelä-Suomessa, koska tuulet kuljettavat meille siitepölyä Keski-Euroopasta. Siitepölykausi on nyt yli kaksi viikkoa myöhässä. Keväästä tulee lehtipuuallergikoille tavallista helpompi, koska koivun siitepölyä saadaan tavallista vähemmän.
– Heti kun sää lämpenee, leppä kukkii tänä vuonna runsaasti. Kukintoja on paljon, koska viime kesän sää oli suotuisa silmujen kehittymiselle. Siitepölyä tulee kerralla paljon, jos sää lämpenee ennusteiden mukaan ensi viikonvaihteessa tuntuvasti, sillä lepät puhkeavat kukkaan lähes yhtäaikaisesti. Parissa viikossa lepän siitepöly saavuttaa koko Suomen, sanoo metsätalousinsinööri Sirkku Pölkkö Metsäntutkimuslaitokselta.
– Yhdellä paikalla leppä kukkii noin viikon verran. Allergikot oireilevat kuitenkin pidempään, koska siitepölyä kulkeutuu ilmavirtausten mukana meille Baltiasta asti jo ennen lepän kukintaa Suomessa.
Koivun kukinta jää Pölkön mukaan tänä vuonna lähes olemattomaksi Etelä- ja Keski-Suomessa ja vaatimattomaksi Pohjois-Suomessa.
Siitepölykauden etenemistä voi seurata Turun yliopiston aerobiologisen yksikön siitepölytiedotteesta.
Siitepölyallergia vaivaa noin viidennestä suomalaisista. Näistä valtaosa on herkistynyt koivulle. Leppäallergikot ovat lähes poikkeuksetta myös koivuallergikkoja. Lehtipuuallergia alkaa yleensä kouluiässä.
Tyypillisimpiä oireita ovat allerginen nuha, kirvelevät ja kutisevat silmät, atooppisen ihon ärtyminen, yskänärsytys tai astmaoireet.
Noin joka toinen koivuallerginen saa lieviä suu-, nielu- tai korvaoireita tietyistä juureksista ja hedelmistä (linkki – allergia.fi), kuten omenasta ja päärynästä sekä porkkanasta ja tomaatista. Kysymyksessä on niin sanottu ristiallergia, jossa elimistö tunnistaa nämä juurekset ja hedelmät virheellisesti koivun siitepölyksi. Niiden proteiinit ovat nimittäin niin lähellä toisiaan. Usein ristiallergiaoireet voimistuvat siitepölykauden aikana.
Allergiareaktion mahdollisuutta siitepölykaudella saa vähennettyä keittämällä tai pakastamalla juurekset ja hedelmät. Tämä ei kuitenkaan päde sellerin tai pähkinöiden kohdalla.
Parhaiten siitepölyiltä voi suojautua estämällä siitepölyn pääsyn kodin sisäilmaan. Hyvä keino tähän on suodattaa siitepölyhiukkaset pois tuloilmasta koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä.
– Esimerkiksi Kodin Terra myy Raikaskoti –sarjan hiukkassuodattimia. Ne käyvät yleisimpiin kodin ilmanvaihtokoneisiin, ja niiden teho on testattu ja todettu VTT:ssä kyseisten merkkien alkuperäissuodattimia vastaavaksi, takaa aluemyyntipäällikkö Erno Kemppinen Filter Partnersilta.
Allerginen voi löytää avun myös ilmanpuhdistimesta.
22.11.2024 | Paikallisia uutisia
31.5.2024 | Tapahtumat