Kaikki Koillismaan Osuuskaupan market-toimipaikat sekä ABC-liikennemyymälät pyritään pitämään avoinna 1.2.2024. Pyrkimyksenä on, että marketien sekä ABC-liikennemyymälöiden lisäksi Prisma Rauta ja QStyle ovat avoinna. Stemma, Prisma Rauta Sisustus sekä Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki ovat torstaina 1.2. suljettuina. Jokaisen toimipaikan tarkka tilanne täsmentyy torstaiaamuna ja poikkeuksista viestimme eri kanavissamme.
– Tämän hetkisen tiedon mukaan pystymme pitämään kaikki market-toimipaikkamme avoinna niin normaalein kuin hiukan lyhennetyin aukioloin, vähittäiskaupan johtaja Mari Vartiainen toteaa.

– Olemme erilaisilla varautumistoimenpiteillä pyrkineet varmistamaan, että asiakkaat välttyisivät lakon vaikutuksilta. Ruoka ei ainakaan lopu myymälöistämme, vaikka yksittäisissä tuotteissa voikin esiintyä puutteita. Korvaavia tuotteita löytyy kyllä, toimitusjohtaja Harri Lämsä lisää.

Tämän hetkiseen tietoon nojaten toimipaikkojen aukiolot ovat seuraavat:

Prisma norm. 8-21
Sale Kuusamo norm. 8-21
Sale Ruka norm. 8-21
Sale Käylä 8-15
Sale Savukoski 10-17
S-market Erätuli norm. 8-21
S-market Uitto norm. 8-21
S-market Ahola 10-18
S-market Joki-Jussi 10-18
ABC Kuusamo norm. 6-21
ABC Kemijärvi 8:15-15
Prisma Rauta 7-15 (noutopiha suljettu)
QStyle norm. 9.30-18
Prisma Rauta Sisustus ja Stemma suljettu

Mahdollisista muutoksista viestimme kanavissamme.

S-market Aholaa päivitettiin uusimman S-marketkonseptin mukaiseksi loppuvuodesta 2023. Aholan uudistuksen myötä kaikki Koillismaan S-marketit ovat saaneet yhtenäisen, uuden S-marketkonseptin mukaisen ilmeen. Noin 100 000 euron investoinnissa rakennettiin täysin uusi ja avarampi kassa-alue IP-kassalinjastoineen helpottamaan asiointia, tehden siitä sujuvampaa ja nopeampaa. Lisäksi myymälän valaistus ja vaakaratkaisut uusittiin sekä maalattiin pintoja entistä ehommiksi.

– Vihdoinkin olemme päässeet vastaamaan asiakkaiden pitkäaikaiseen toiveeseen itsepalvelukassoista. Tehtyjen uudistusten myötä pystymme tarjoamaan asiakkaan toiveesta riippuen asioinnin verkkokaupassa, itsepalveluasioinnin myymälässä tai perinteisen ostoskierroksen, vähittäiskaupan toimialajohtaja Mari Vartiainen iloitsee.

Tämä uudistusinvestointi on tehty S-market Aholan asiakasomistajiamme ja asiakkaitamme varten. Palautteenne on meille äärimmäisen tärkeää, joten rohkaisemme teitä jakamaan kokemuksianne. Kiitämme teitä kärsivällisyydestänne remontin aikana ja toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan entistä paremmasta ostoskokemuksesta S-market Aholassa Posiolla.

Koillismaan Osuuskauppa investoi noin 15 000 euroa ABC Kuusamon taustatilojen uudistamiseen. ABC Kuusamon asiakastilat remontoitiin kokonaisuudessaan vuonna 2019 ja alkuvuonna 2024 keskitytään henkilökunnan tilojen modernisointiin.

– Taustatilojen modernisoinnilla pyritään muun muassa parantamaan henkilökunnan työergonomiaa sekä viihtyvyyttä, liikennekaupan toimialajohtaja Janne Kajava kertoo.

Remontin toteuttaa Remontti Säkkinen Oy. Uudistustyöt on määrä aloittaa 8.1. ja niiden on arvioitu kestävän helmikuun puolen välin tienoille.

Koillismaan Osuuskaupan kuluvaan vuosien 2023-2025 strategiakauteenkin kirjatut asiakaskokemuksen parantaminen sekä osuuskaupan uudistaminen ja kasvu ovat päivittäisten tekemisten keskiössä. Koillismaa uudistaa toimipaikkojaan jatkuvasti palvellakseen asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Loppuvuoden 2023 aikana Koillismaa toteuttaa perusteellisen peruskorjauksen Prisma Kuusamon yleisö-WC:ihin. Remontin urakoitsijana toimii Remontti Säkkinen Oy.

– Vessoista on tullut viime aikoina suhteellisen paljon asiakaspalautteita ja niihin on reagoitu. Yleisö-WC:iden pintojen uusimisen lisäksi myös viemärit ja sähköt kunnostetaan, varatoimitusjohtaja Esa Niinisalo toteaa.

Peruskorjauksen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä. Yleisö-WC:t ovat asiakkaiden käytössä porrastetusti myös remontin aikana. Remontti alkaa inva-WC:stä viikolla 43.

Koillismaan Osuuskaupalle myönnetystä rakennusluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen

Koillismaan Osuuskauppa tiedotti helmikuussa rakentavansa uuden kaupan Pelkosenniemen Pyhätunturille. Noin 2,5 miljoonan euron investointi oli tiedotteessa ilmoitettu toteuttavaksi siten, että Sale Pyhä avaa ovensa loppuvuoden 2023 aikana.

Sale Pyhän rakentaminen lykkääntyy, koska Koillismaan Osuuskaupalle 22.5.2023 myönnetystä rakennusluvasta on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Pelkosenniemen rakennustarkastaja on lupaharkinnan yhteydessä katsonut valittajan naapurikuulemisen yhteydessä tekemän muistutuksen perusteettomaksi. Myös Pelkosenniemen rakennuslautakunta on hylännyt valittajan tekemän oikaisuvaatimuksen asiassa. Koillismaan Osuuskauppa on rakennuslautakunnalle oikaisuvaatimukseen antamassaan vastineessa katsonut valittajan väitteet perusteettomiksi.

”On harmillista, että kaupan rakentaminen tulee viivästymään suunnitellusta. Pyhätunturin alueen kehitys on viime vuosina ollut hienoa. Haluamme osaltamme vastata mahdollisimman pian kasvaneeseen tunturialueen palveluiden tarpeen kysyntään. Helmikuussa julkaistun investointipäätöksen jälkeen olemme saaneet paljon positiivista palautetta uuden vähittäiskaupan rakentamisesta Pyhälle. Kauppa tulee palvelemaan sekä matkailijoiden että Pelkosenniemen asukkaiden kasvavia tarpeita. Saamme säännöllisesti kyselyjä kaupan valmistumisajankohtaan liittyen. Nyt olemme pakotettuja lykkäämään rakentamista valituksen käsittelyajan yli. KVR-urakkasopimus kohteen rakentamisesta on allekirjoitettu RKP Poukkula Oy:n kanssa, ja urakoitsija tulee aloittamaan rakentamisen välittömästi rakennusluvan lainvoimaistumisen jälkeen” toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

Koillismaan Auton liiketoiminta päättyy alkuvuodesta 2024

Koillismaan Osuuskaupan hallintoneuvosto on tehnyt päätöksen, jonka mukaisesti osuuskauppa tulee luopumaan kokonaisuudessaan harjoittamastaan autokauppatoimialasta. Koillismaan Osuuskauppa harjoittaa autokauppaliiketoimintaa Koillismaan Auto – toiminimellä vuokratiloissa osoitteessa Revontulentie 2, Kuusamo. Koillismaan Auton liiketoiminta tulee päättymään viimeistään määräaikaisen liiketilan vuokrasopimuksen päättyessä huhtikuussa 2024.

”Autokauppaliiketoiminta elää valtakunnallisesti suurten murrosten aikaa. Uusia autoja myydään vähemmän kuin lähes 30 vuoteen. Kuluttajien ostovoiman haasteiden lisäksi epävarmuutta markkinaan luo autojen käyttövoiman muuttuminen pois polttomoottoreista. Murros on johtamassa toimialan vahvaan konsolidoitumiseen, jonka myötä uusia autoja myyvät jatkossa enää suuret alan toimijat entistä harvemmilla paikkakunnilla. Koillismaan Auton päämerkin Mercedes-Benzin osalta toimialan muutokset ovat johtaneet Koillismaan Auton jälleenmyyntisopimuksen irtisanomiseen. Irtisanomisella ei ole vaikutusta jo sovittuihin kauppoihin. Mercedes-Benzin huolto- ja varaosatoiminnot tulevat myös jatkumaan entisellään erillisen toimijan toimesta. Nähtävissä on, että myös vaihtoautokauppa tulee jatkossa keskittymään entistä suurempien ja harvempien toimijoiden käsiin. Tässä väistämättömässä kehityksessä olemme katsoneet, että Koillismaan Auton kokoisella toimijalla ei ole enää jatkossa edellytyksiä harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa”, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

”Vuodesta 1986 lukien olen saanut palvella koillismaalaisia autokauppa-asioissa. Monenlaista suhdannetta on 37 vuoteen mahtunut, mutta milloinkaan tilanne ei ole ollut näin haastava kuin nyt. Pienten jälleenmyyjien mahdollisuus harjoittaa järkevää liiketoimintaa on käynyt käytännössä mahdottomaksi. Kivijalkaliikkeiden määrä tulee jatkossa vähenemään olennaisesti kaupankäynnin siirtyessä entistä enemmän verkkopohjaiseksi online- kaupaksi ja mahdolliseksi agenttikaupaksi. Uusien autojen kaupankäynnin muuttuminen johtaa väistämättä siihen, että vaihtoautomarkkinat keskittyvät jatkossa entistä enemmän pelkästään käytettyjen autojen kauppaan erikoistuneiden isojen toimijoiden käsiin”, toteaa Koillismaan Auton autotalojohtaja Miikka Mustonen.

Koillismaan Osuuskauppa käynnistää Koillismaan Auton henkilökuntaa koskevat muutosneuvottelut alkusyksyn 2023 aikana. Lähtökohtana muutosneuvotteluissa on, että kaikille työntekijöille tullaan tarjoamaan mahdollisuutta siirtyä työskentelemään muihin Koillismaan Osuuskaupan yksiköihin.

 

Koillismaan Osuuskaupalla vahva asiakasomistajuuden vuosi 2022 – ennätysmäärä maksettuja bonuksia sekä voimakas kasvu asiakasomistajamäärässä

Vuotta 2022 leimasivat koronarajoitusten poistumisesta johtunut kesämatkailijoiden vähentyminen sekä loppuvuoden inflaatiokehitys. Haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta Koillismaan Osuuskaupan myynti kehittyi myönteisesti ja tilikauden tulos oli yli puoli miljoonaa euroa voitollinen.

”Ostovoiman heikentyessä olemme perustehtävämme äärellä eli osuuskaupan on pystyttävä kaikissa tilanteissa tarjoamaan asiakasomistajilleen etuja ja palveluja pysyvästi edullisin hinnoin. Perustehtävästämme kiinni pitäminen voimakkaan kustannuspaineen keskellä toi meille ennätyksellisen määrän uusia asiakasomistajia vuonna 2022. Lisäksi olemme pystyneet tehostamaan toimintaamme ja saavuttamaan merkittäviä kulusäästöjä mm. energiatehokkuudessa”, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

 

Tilikauden 2022 lukuja

Myynti kasvoi edellisestä vuodesta ja vakavaraisuus vahvistui

Koillismaan Osuuskaupan veroton kokonaismyynti oli 111,8 miljoonaa euroa. Koillismaan Osuuskaupan yksiköistä suhteellisesti eniten myynnit kasvoivat ABC -liikenneasemilla, Prisma Kuusamon päivittäistavaraosastolla ja S-market Joki-Jussissa (Taivalkoski). Koillismaan Osuuskaupan liikevaihto oli 110,1 miljoonaa euroa. Operatiivinen tulos oli 0,530 miljoonaa euroa. Toiminnan tulos (ylijäämä) ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 1,05 miljoonaa euroa.

Koillismaan Osuuskaupan taloudellinen ja rahoituksellinen asema on vakaa. Osuuskaupan omavaraisuusasteprosentti vahvistui ja oli vuoden lopussa 36,8 % (v.2021: 32,2%).

 

Voimakas investointitahti jatkui

Koillismaan Osuuskauppa investoi vuosittain merkittävästi toimialueensa palvelujen kehittämiseen. Käyttöomaisuusinvestoinnit olivat 3,6 miljoonaa euroa. Investoinnit kohdistuivat lähinnä kiinteistöjen uudistamisiin ja peruskorjauksiin, sähköautojen latauspisteisiin Sallaan ja Posiolle sekä kalustohankintoihin. Suurimpia investointeja olivat S-market Erätulen (Salla) ja Sale Korvatunturin (Savukoski) kattavat peruskorjaukset.

 

Työntekijämäärä lisääntyi ja asiakasomistajien määrä kasvoi voimakkaasti

 

Koillismaan Osuuskauppa on yksi suurimmista yksityistä työnantajista alueellaan. Tilikauden aikana Koillismaan Osuuskaupan palveluksessa oli vakituisia työntekijöitä keskimäärin yhteensä 184, joista osa-aikaisia oli 94. Vakituisten lisäksi osuuskaupassa oli keskimäärin 125 tilapäistä työntekijää. Edelliseen vuoteen verrattuna henkilöstön määrä on hieman lisääntynyt.

Koillismaan Osuuskaupan asiakasomistajien kokonaismäärä vuoden 2022 lopussa oli 14 347 (+3,3 %). Uusia asiakasomistajia liittyi yhteensä 852 nettolisäyksen ollessa 460 asiakasomistajaa. Asiakasomistajille maksettiin bonusta ja maksutapaetua vuoden aikana yhteensä 2,6 miljoonaa euroa (v. 2021: 2,4 meur). Myös talouspeitto kehittyi myönteisesti ja oli vuoden lopussa 80,7 % (31.12.2021: 78,8 %).

 

Kuluvan vuoden näkymät

Koillismaan Osuuskauppa tulee jatkamaan vahvaa investointiohjelmaansa myös vuoden 2023 aikana. Merkittävin yksittäinen investointi tulee olemaan uuden marketin rakentaminen Pyhätunturille Pelkosenniemelle. Investoinnilla Koillismaan Osuuskauppa vahvistaa asemaa toimialueensa marketkaupan markkinajohtajana. Vuonna 2023 on alkanut osuuskaupan uusi strategiajakso. Strategiakauden 2023-2025 merkittävimpinä muutosohjelmina ovat panostukset työntekijäkokemuksen sekä asiakastyytyväisyyden parantamiseen. Koillismaan Osuuskauppa haluaa jatkossa osallistua entistä aktiivisemmalla roolilla toimialueensa elinvoiman kehittämiseen sekä entisestään kehittää liiketoimintaansa vastuullisen toiminnan edelläkävijänä.

Koillismaan Osuuskauppa ja Mediateko aloittavat laajamittaisen yhteistyön uuden digitaalisen viestintä- ja mediakanavan myötä. Koillismaa rakennuttaa kaikkiin alueensa toimipisteisiin digitaalisen näyttöverkoston, joka mahdollistaa entistä paremman viestinnän asiakkaille sekä sidosryhmille. Näyttöratkaisujen teknisenä toteuttajana on Mediateon tytäryhtiö Supervisual Oy.

”Ruka-Kuusamo alue on meille jo ennestään tuttu hiihtokeskusmainonnan myötä, joten on todella luontevaa aloittaa yhteistyö myös Koillismaan kanssa. Näyttöjä sijoitetaan heidän jokaiseen yksikköön, jolla luomme aidosti uuden tavoittavan mediakanavan Koillismaan alueelle. Uusi viestintäkanava tavoittaa niin paikalliset ihmiset, kuin suuren määrän myös alueen vapaa-ajan viettäjistä sekä turisteista ympäri vuoden. Sopimus on meille merkittävä, sillä tämä on meille jo viides alueosuuskauppa-sopimus. Koillismaan myötä tavoittavuutemme nousee jo lähes neljännekseen suomalaisista bonuskortin haltijoista”, iloitsee Mediateon toimitusjohtaja Teemu Kontkanen.

”Yhteistyö mahdollistaa meille mediamyyntitulojen ohella erinomaisen kanavan viestiä osuuskauppamme ajankohtaisista asioista asiakkaillemme ja omistajillemme. Aloitusvaiheessa asennettavat 43 sisä- ja ulkonäyttöä kooltaan 43 tuuman ja 15 neliömetrin välillä antavat myös toimipisteisiimme uutta modernia ilmettä. Odotamme alkavaa yhteistyötä innolla!”, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

Myymälöiden sisänäyttöjen asennus alkaa heti hiihtolomien jälkeen ja mediakanavan ensimmäinen vaihe on valmiina 10.4.2023. Ulkonäyttöjen osalta asennukset tehdään kesän aikana.

 

 

Lisätietoja antaa:

Teemu Kontkanen toimitusjohtaja Mediateko Oy teemu.kontkanen@mediateko.fi puh. 040 555 3635

Harri Lämsä toimitusjohtaja Koillismaan Osuuskauppa harri.lamsa@sok.fi puh. 040 737 9546

Sampsa Savolainen toimitusjohtaja Supervisual Oy puh. 040 526 5186

Koillismaan Osuuskauppa rakentaa marketin Pyhätunturille.

Rakentaminen liikenneympyrän läheisyydessä olevalle tontille alkaa keväällä ja Sale Pyhä avataan loppuvuoden 2023 aikana. Noin 700 m2 suuruiseen kauppaan tulee lisäksi vuokralaistilaa.

– Sale Pyhä jatkaa osaltaan Pyhätunturin alueen hienoa kehitystä. Tunturin matkailualue kasvaa kohisten ja Pyhälle on hissi-investointien lisäksi rakentunut ja rakentumassa useita uusia huoneistohotelleja. Haluamme uudella kaupalla osaltamme vastata alueen palveluiden tarpeen kasvavaan kysyntään. Samalla olemme mahdollistamassa myös laajemman alueen elinvoiman kehittymistä. Sale Pyhästä tulee lähikauppa myös Pelkosenniemellä asuville asiakasomistajillemme, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

Sale Pyhän rakentaa KVR- urakoitsijana RKL Poukkula Oy ja kaupan tekniikassa hyödynnetään uusimpia energiaa säästäviä taloudellisia ratkaisuita. Investoinnin kokonaisarvo on noin 2,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Tiistaista 7.2. lähtien Prisma Kuusamossa asiakas itse voi skannata ja kerätä ostokset suoraan ostoskassiin jo myymälää kiertäessä. Näin kassalla asiointia saadaan sujuvoitettua, kun ostoksia ei enää tarvitse pakata ostoskärrystä tai -korista kassiin kassalla. 

Kerää ja skannaa -palvelussa asiakas asioi myymälässä erillisellä käsiskannerilla, jonka saa otettua käyttöön S-Etukorttia näyttämällä sisäänkäynnillä olevalla skannerikalusteen lukijalla. Ensimmäisellä kerralla hyväksytään käyttöehdot, seuraavilla pelkkä S-Etukortin vilautus vapauttaa käsiskannerin. Asiakas skannaa kaikki ostamansa tuotteet ja pakkaa ne jo ostoskierroksen aikana ostoskasseihin. Asioinnin päätteeksi asiakas skannaa ostoskäynnin päättävän viivakoodin pikakassa-alueen luona olevasta palautusseinästä, jonne asiakas jättää käsiskannerin. Lopuksi asiakas siirtyy (pika)kassalle maksamaan ostoksensa.

Palvelu on etenkin Euroopassa hyvin suosittu asioimismuoto ja Suomessa palvelua tarjoaa tällä hetkellä vain S-Ryhmä. Meidän Prismaan skannereita tulee 57 ja ne sijoitetaan Apteekin päädyn sisäänkäynnin yhteyteen.