Pekingin olympialaisista olympiapronssia tuonut jääkiekkoilija Sini Karjalainen palkittiin Posion Muikkumarkkinoilla Koillismaan Osuuskaupan asiakasomistajuudella. Suomen naisten jääkiekkojoukkue otti upeasti olympiapronssia kaatamalla pronssiottelussa 16.helmikuuta Sveitsin maalein 4–0. 23-vuotias puolustajana pelaava Sini on Posion Pyrinnön kasvatteja ja pelannut mm. Mestistä ja SM-liigaa. Tällä hetkellä hän pelaa Vermontin Yliopiston joukkueessa Yhdysvalloissa. Sinillä on myös jo hieno maajoukkueura. Hän on pelannut Suomen naistenjoukkueessa alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa 2015, 2016 ja 2017. Aikuisten joukkueessa hän pelasi ensimmäisen kerran 2016. Suomen pronssijoukkueissa Sini pelasi Kanadan MM-kilpailuissa 2021 ja Pekingin Olympialaisissa 2022. Onnittelut Sinille vielä kerran ??

Kuvassa: Sini Karjalainen ja Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä

Koillismaa-Yhdessä jo vuodesta 1907

?Oletko jo Koillismaan Osuuskaupan asiakasomistaja??
Jos et, niin nyt kannattaa liittyä, sillä 115 v. juhlavuoden kunniaksi JOKAINEN uusi täydellä osuusmaksulla liittyvä omistaja saa 115€ lahjakortin? Asiakasomistajana saat Bonusta, eli riihikuivaa rahaa tilillesi, saat omistajan hintaedut, ja osuuskaupassa ruokakorisi on pysyvästi edullinen! Omistajuus siis todellakin kannattaa? Kampanja-aika 1.7.-31.12.2022
Voit liittyä asiakasomistajaksi asiakasomistajapalvelussamme (puh. 010 76 33 115), S-mobiilissa tai verkossa Omistajaksi tästä

SOK:n hallintoneuvosto 2022 valittiin 28.4.2022 pidetyssä osuuskunnan kokouksessa. Hallintoneuvoston pitkäaikaisen puheenjohtajan Matti Pikkaraisen seuraajaksi valittiin asianajaja, varatuomari Timo Santavuo. Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtajaksi siirtyneen Henrik Karvosen tilalle valittiin hallintoneuvostoon Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

Uusi puheenjohtaja Timo Santavuo on ollut SOK:n hallintoneuvoston jäsen vuodesta 2011 alkaen, ja hän on toiminut hallintoneuvoston varapuheenjohtajana vuodesta 2017. Porilaisella Santavuolla on myös useiden vuosien kokemus Satakunnan Osuuskaupan hallintoneuvoston jäsenyydestä ja puheenjohtajuudesta.

SOK:n hallintoneuvoston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin toimitusjohtaja Jarkko Rautaoja ja toiseksi varapuheenjohtajaksi toimitusjohtaja Tapio Finér.

Hallintoneuvoston pitkäaikainen jäsen ja puheenjohtaja, teologian tohtori Matti Pikkarainen ei ollut enää ehdolla tehtävään, sillä SOK:n sääntöjen mukaan hallintoneuvoston jäsenen tulee olla alle 68-vuotias toimikauden alkaessa. Pikkarainen oli hallintoneuvoston jäsen kaikkiaan 18 vuotta, ja puheenjohtajana hän toimi yhdeksän vuoden ajan.

– Haluan kiittää Matti Pikkaraista erityisen ansiokkaasta ja pitkästä urasta SOK:n hallintoneuvostossa. Matille osuustoiminta on ollut sydämen asia ja se on näkynyt hänen toiminnassaan. Matti on arvostettu henkilö koko S-ryhmässä, kertoo Timo Santavuo.

– Jätän tehtäväni sekä haikeutta että kiitollisuutta tuntien. Olen saanut olla mukana tyynessä ja tuulisessa säässä. S-ryhmä on upea kokonaisuus ja on ollut hienoa olla osa yritysryhmää, jonka missio koskettaa jokaista. Parempi paikka elää on hieno ja haastava tavoite, sanoo Matti Pikkarainen.

Osuuskauppa Arinan Matti Pikkaraisen tilalle hallintoneuvostoon valittiin asianajaja Antti Latola. Lisäksi erovuorossa olivat Osuuskauppa Keskimaan Antti Määttä, jonka tilalle valittiin toimitusjohtaja Sami Kettunen, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n Kimmo Koivisto, jonka tilalle valittiin toimitusjohtaja Tapio Finér ja Osuuskauppa Varuboden-Oslan Leena Munter-Ollus, jonka tilalle valittiin toimitusjohtaja Mathias Kivikoski. Muut erovuoroiset valittiin uudelleen.

Eroa pyysivät Helsingin Osuuskauppa Elannon Jorma Bergholm, Osuuskauppa PeeÄssän Tapio Kankaanpää ja Koillismaan Osuuskaupan Henrik Karvonen. Heidän jäljellä oleviksi kausiksi valittiin Bergholmin tilalle johtaja Heli Puura, Kankaanpään tilalle toimitusjohtaja Mikko Junttila ja Karvosen tilalle toimitusjohtaja Harri Lämsä.

SOK:n hallintoneuvosto 2022

• Puheenjohtaja Timo Santavuo, asianajaja, varatuomari, Pori
• Ensimmäinen varapuheenjohtaja Jarkko Rautaoja, toimitusjohtaja, Heinola
• Toinen varapuheenjohtaja Tapio Finér, toimitusjohtaja, Lohja
• Mikko Junttila, toimitusjohtaja, Kuopio
• Sinikka Kelhä, asianajaja, Rauma
• Sami Kettunen, toimitusjohtaja, Jyväskylä
• Mathias Kivikoski, toimitusjohtaja, Espoo
• Mikko Lassila, MMM, agronomi, Kouvola
• Antti Latola, asianajaja, Oulu
• Martti Lokka, toimitusjohtaja, Otava
• Harri Lämsä, toimitusjohtaja, Kuusamo
• Anne Mäkelä, asianajaja, Kälviä
• Hannu Pelkonen, toimitusjohtaja, Kajaani
• Heli Puura, johtaja, Helsinki
• Timo Rajala, varatuomari, Akaa
• Mika Rantanen, johtava rehtori, Kaarina
• Kari Suninen, toimitusjohtaja, Lappeenranta
• Elina Varamäki, vararehtori, dosentti, Seinäjoki
• Kim Wrange, yliopettaja, Lehmo
Henkilöstön edustajat:
• Ulla Kivilaakso, markkinointipäällikkö, Helsinki
• Iiris Merimaa, hallintoassistentti, Helsinki

SOK:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Santavuo (s. 1960)
• asianajaja, varatuomari, Pori
• SOK:n hallintoneuvoston jäsen 2011–, ensimmäinen varapuheenjohtaja 2017–2022, puheenjohtaja 2022–
• Satakunnan Osuuskaupan hallintoneuvoston jäsen 2000–, puheenjohtaja 2011–
• Pori Jazz 66 ry:n hallituksen jäsen 1992–, joista puheenjohtajana 11 vuotta

KOILLISMAAN OSUUSKAUPAN VUOSI 2021

KOILLISMAAN OSUUSKAUPALLA VAHVA TULOS-JA INVESTOINTIVUOSI. TOIMINTA KEHITTYI MYÖNTEISESTI JA VAKAVARAISUUS VAHVISTUI.

MYYNTI KASVOI 8,3 PROSENTTIA

Koillismaan Osuuskaupan veroton kokonaismyynti vuonna 2021 oli
107,1 miljoonaa euroa. Myynti oli 8,1 miljoonaa euroa (8,3 %) edellisvuotta korkeampi. Yksiköistä suhteellisesti eniten myynnit kasvoivat ABC Kuusamossa, Koillismaan Autossa, QStylessä, Sale Rukassa sekä ABC-kylmäasemilla. Liikevaihtoa kokonaismyynnistä kertyi 105,5 miljoonaa euroa ja operatiivista tulosta 1,38 miljoonaa euroa. Operatiivinen tulos heikkeni hieman vuoteen 2020 verrattuna. Tuloksen heikkeneminen johtui lähinnä vuoteen 2020 kohdistuvien kertaluontoisten koronatukien ja -huojennusten poistumisesta vuonna 2021. Suunnitelman mukaiset poistot olivat 1,62 miljoonaa euroa. Liikekirjanpidon tilikauden ylijäämäksi muodostui 457 497,38 euroa.

Koillismaan Osuuskaupan toiminnan tulosprosentti oli 1,3 % liikevaihdosta (2 % v. 2020). Sijoitetun pääoman tuottoprosentti oli 7,0 % (9,0 % v. 2020). Vakavaraisuutta kuvaava omavaraisuusaste oli 32,2 % (30,7 % v. 2020). Koillismaan Osuuskaupan taloudellinen ja rahoituksellinen asema on vakaa.

TYÖNTEKIJÖITÄ PALKATTIIN LISÄÄ

Koillismaan Osuuskaupan palveluksessa oli vuoden 2021 aikana keskimäärin 312 työntekijää (vakituisia 178 ja tilapäisiä 134). Henkilöstön määrä lisääntyi hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Vuosittaisen työtyytyväisyystutkimuksen arvosanat paranivat huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna.

MERKITTÄVÄ INVESTOINTIVUOSI

Koillismaalle ja Itä-Lappiin toteutetut tilivuoden käyttöomaisuusinvestoinnit olivat 4,4 miljoonaa euroa. Investoinnit kohdistuivat kiinteistöjen uudistamisiin ja peruskorjauksiin sekä kalustohankintoihin. Suurimpia investointeja olivat Prisma Kuusamon, S-market Joki-Jussin ja ABC Kemijärven peruskorjaukset.

ASIAKASOMISTAJIEN MÄÄRÄ PIENENI HIEMAN, MUTTA MAKSETTUJEN BONUSTEN MÄÄRÄ KASVOI.

Koillismaan Osuuskaupalla 13 887 asiakasomistajaa 31.12.2021 (- 0,5 %). Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana yhteensä 461 nettovähennyksen ollessa 67 asiakasomistajaa. Bonusta ja maksutapaetua maksettiin asiakasomistajille 2,4 miljoonaa euroa (2,3 miljoonaa euroa vuonna 2020).

STRATEGIAN MUKAISTA KEHITYSTÄ

Tilivuoden kehitys vastasi strategiakauden 2019-2022 tavoiteasetantaa. Strategiakauden aikana Koillismaan Osuuskaupan myynti on kasvanut ja talous vahvistunut. Tilivuoden aikana toimintatapoja ja työn tehokkuutta kehitettiin. Henkilöstökustannuksissa on saavutettu huomattavaa toiminnan tehostamista. Tehokkuus on kasvanut erityisesti keskitetyn työvuorosuunnittelun ja prosessien kehittämisen johdosta.

S-ryhmän yhteistä Laadun kolmiloikka-hanketta jatkettiin. Tavoitteelliseen myynnin johtamiseen panostettiin esillepanoja ja viestintää kehittämällä. Kaikissa market-ketjuissa ollaan vähintään S-Ryhmän kilpailustrategian mukaisessa hintatasossa. Ruoan verkkokauppaa kehitettiin voimakkaasti.

HIILINEGATIIVISEKSI VUOTEEN 2025 MENNESSÄ

Koillismaan Osuuskauppa huomioi vastuullisuuden kaikessa liiketoiminnassaan. Kaikki käytettävä sähkö tuotetaan uusiutuvalla energialla. Osa energiasta tuotetaan itse aurinkopaneeleiden avulla. Toimipaikoissa hyödynnetään led -valaisimia ja lauhdelämmön talteenottoa. Toimenpiteiden avulla energiankulutus on pienentynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Toimipaikkojen kylmälaitteita uusitaan ympäristöystävällisiksi hiilidioksidi -laitteiksi. Koillismaan Osuuskaupan tavoite on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä.

VAHVAT KASVUODOTUKSET MYÖS JATKOSSA

Vuoden 2021 positiivinen tuloskehitys on jatkunut myös alkuvuonna 2022. Talouden epävarmuustekijöistä huolimatta Koillismaan Osuuskauppa uskoo talousalueen ja Koillismaan Osuuskaupan kehityksen jatkuvan edellisten vuosien tapaan positiivisena myös tulevaisuudessa. Koillismaan Osuuskaupan vuoden 2022 tavoitteet ovat, että tuloksemme säilyy selkeästi positiivisena, henkilöstön työtyytyväisyys kehittyy edelleen myönteisesti ja että vahvistamme asemaamme toimialueemme market -kaupan markkinajohtajana. Toimintaa kehitetään jatkuvasti ja uusi strategia työstetään valmiiksi kuluvan vuoden aikana. Tulemme myös jatkamaan rooliamme maakunnallisena kehittäjänä. Kuluvana vuonna uudistetaan mm. S-market Erätuli ja Sale Savukoski. 2000 -luvulla Koillismaan Osuuskaupan kokonaisinvestoinnit toimialueelleen Koillismaalle ja Itä-Lappiin ovat olleet yhteensä noin 60 miljoonaa euroa.

Koillismaan Osuuskaupan uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu asianajaja, varatuomari Harri Lämsä (43) Kuusamosta. Koillismaan Osuuskaupan hallintoneuvosto päätti asiasta 20.1.2022 kokouksessaan.
Tehtävää tavoitteli 20 henkilöä, joista kuusi asuu Koillismaalla ja neljätoista toimialueen ulkopuolella.
Harri Lämsä aloittaa toimitusjohtajana 14.3.2022. Vuodesta 2014 Koillismaan Osuuskauppaa johtanut Henrik Karvonen siirtyy maaliskuun alusta Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtajaksi.

115 – vuotisjuhlavuottaan viettävän Koillismaan Osuuskaupan omistavat noin 14.000 itä-lappilaista ja koillismaalaista asiakasomistajataloutta. Koillismaan Osuuskaupan liikevaihto vuonna 2021 oli 105 miljoona euroa ja yrityksessä työskentelee noin 300 henkilöä.

Kesätyöhaku on nyt käynnissä! Mikäli olet asiakaspalveluhenkinen, positiivinen ja sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot, tee ihmeessä kesätyöhakemus meille viimeistään 20.2. Tehdään yhdessä huippukesä ? ?

https://s-ryhma.fi/tyopaikat/kesatyo

Koillismaan Osuuskaupan vaaleissa annettiin 4669 ääntä, mikä on 391 kpl enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Äänestysaktiivisuus säilyi S-ryhmän kärkijoukossa ollen 34,2 %. Uuden edustajiston toimikausi on v. 2021-2024.

Edustajistoon valittiin 30 ehdokasta, joiden tehtävänä on toimia äänitorvena osuuskaupan johdon suuntaan ja huolehtia, että osuuskaupan palveluita ja etuja kehitetään omistajien toiveita kuunnellen.

Vaalin ääniharava oli Hilkka Väisänen Taivalkoskelta 220 äänellä. Muita suuren äänisaaliin keränneitä ehdokkaita olivat Risto Rontti, Seppo Linjakumpu ja Ville Karjalainen Kuusamosta, Marja-Leena Tuomivaara Posiolta ja Petteri Salmijärvi Sallasta. Kemijärven jäsenalueelta eniten ääniä keräsi Tarja Kaisanlahti. Valittu edustajisto jakautuu tasan eri sukupuolten välillä. Alle 50 -vuotiaita jäseniä uudessa edustajistossa on n. kolmasosa.

Jäsenillä todellista valtaa

Koillismaan Osuuskauppa on jäsentensä omistama yritys, jonka päätöksentekoon jäsenet voivat ottaa monella tapaa osaa. Jäseniä osuuskaupoissa edustaa edustajisto, joka valitaan vaaleilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi.

Edustajisto muun muassa päättää osuuskaupan säännöistä, vahvistaa edellisen vuoden tilinpäätöksen ja päättää ylijäämän käytöstä sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Lisäksi edustajiston jäsenet voivat tehdä hallitukselle aloitteita osuuskaupan toimialaan liittyvistä asioista.

Edustajistoa vielä tiiviimmin osuuskaupan päätöksentekoon pääsee osallistumaan hallintoneuvostossa, jonka kokoonpanon päättää edustajisto. Hallintoneuvoston jäsenet valitaan tyypillisesti edustajiston jäsenistä. Hallintoneuvosto mm. vahvistaa osuuskaupan strategian ja nimittää osuuskaupan toimitusjohtajan.

Ehdokasasettelun yhteydessä kaikilta ehdokkailta kysyttiin heidän paikallistoiveitaan, eli niitä ajatuksia, joita he valituksi tulleessaan haluaisivat edistää. Myös muut osuuskaupan jäsenet saivat esittää omia paikallistoiveitaan evästykseksi tuleville osuuskauppapäättäjille.

Lukuisat paikallistoiveet kertovat, että Koillismaan osuuskaupalla nähdään olevan tärkeä rooli koko alueen kehityksessä. Paikallistoiveet toimivat hyvänä evästyksenä tulevalle edustajistolle ja hallintoneuvostolle heidän työssään. Uuden edustajiston ensimmäinen kokous järjestetään kuluvan huhtikuun loppupuolella. Vaaliarvonnan voittajiin tullaan olemaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

Lisätietoja: Esa Niinisalo, p. 040 5930873

Kuten monissa muissa alueosuuskaupoissa, myös meillä Koillismaalla Prisma Kuusamossa avattiin alkuvuodesta 2021 uusi ruoan verkkokauppa s-kaupat.fi. S-kaupat auttaa arjen ruokaostoksissa ja antaa sinulle aikaa asioihin, joilla on todellista merkitystä. Helpota arkeasi tilaamalla ostokset kotisohvalta, työpaikalta tai ihan mistä vain.

Kerätyt ruokatilaukset on mahdollista noutaa Prisma Kuusamon noutopisteestä maanantaista lauantaihin. Keräilyn hinta on 6,90€/tilaus. Tilaukset on mahdollista toimittaa myös kotiinkuljetuksella maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Kotiinkuljetuksen+keräilyn hinta on 14,90€/tilaus.

Osoitteesta s-kaupat.fi löydät lisää tietoa S-kaupoista, sekä kattavat ohjeet tilauksien tekemiseen.

 

Vanha ruoan tilausmenetelmä (keruu- ja kotiinkuljetus) toimii vielä toistaiseksi Sale Kuusamossa.

Koillismaan Osuuskauppa investoi vuoden 2021 aikana toimipaikkojensa asiakaskokemuksen parantamiseen yli 3,5 miljoonaa euroa. Kyse on muutaman vuoden mittaisen investointiohjelman ensimmäisestä osasta, jonka aikana uudistetaan Koillismaan Osuuskaupan toimipaikat sekä asiakaskokemuksen että kylmälaitteiden osalta.

”Meillä on hyvässä kunnossa oleva, uusi ja toimiva toimipaikkaverkosto. Nyt teemme kaupoistamme entistä tyylikkäämpiä ja mukavampia paikkoja asioida. Tämän lisäksi uudistamme loputkin toimipaikkojemme kylmälaitteet siten, että ne ovat energiatehokkaita ja helppoja käyttää.”, kertoo Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Ensimmäisenä muutoksen kokevat Prisma Kuusamo, S-market Joki-Jussi ja ABC Kemijärvi. Prisman uudistaminen alkaa viikolla 3 ja kestää noin 10 viikkoa. S-market Joki-Jussi ja ABC Kemijärvi puolestaan remontoidaan touko-kesäkuussa. Toiminta jatkuu remonteista huolimatta normaalisti.

”Kuusamon Prismaan tehtävä muutos sisältää sekä käyttötavara- että päivittäistavarakaupan uudistamisen. Pelkkä puitteiden parantaminen ei meille riitä, vaan kehitämme myös valikoimaa ja painopistealueita voimakkaasti. Odotamme innolla aivan uudenlaisen kaupan esittelemistä.” kuvailee uudistamista Prismajohtaja Mari Vartiainen.

Taivalkoskella S-market Joki-Jussin uudistamista on odotettu jo muutaman vuoden ajan. Varatoimitusjohtaja Esa Niinisalon mukaan ”Nyt se on aika tehdä ja kun alamme tekemään, teemme sen sitten kunnolla. Kaupasta tulee todella toimiva ja tyylikäs. Lisäksi olemme iloisia siitä, että energiatehokkuus saadaan valaistus-, lämmöntalteenotto- ja kylmälaiteuudistusten kautta yhtä hyväksi kuin muissakin marketeissamme.”

Korona-aika on vaikuttanut dramaattisesti ABC liikennemyymälöiden ravintolakauppaan. Liiketoimintajohtaja Tuija Heikkisen mukaan ”Nyt on kuitenkin hetki, jolloin pitää jo panostaa Koronan jälkeiseen aikaan. Otamme Kemijärvellä käyttöömme lisää tilaa ABC:n ravintolalle ja samalla uudistamme yli kymmenen vuotta vanhan sisustuksen ja tarjonnan 2020-luvulle. Kuusamossa tehtiin vastaavan tyyppinen uudistus pari vuotta sitten. Se on otettu huikealla ylpeydellä vastaan sekä asiakkaidemme että henkilökuntamme taholta. Tämän ilon ovat myös kemijärveläiset ansainneet.”

ASETU EHDOLLE EDUSTAJISTOON

Koillismaan Osuuskaupan omistajien eli jäsenten ylintä päätäntävaltaa käyttää edustajisto. Edustajiston jäsenet valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan asiakasomistajien keskuudessa toimeenpantavilla vaaleilla. Seuraavat Koillismaan Osuuskaupan edustajiston vaalit ovat 8.3-26.3 2021.

Edustajisto on asiakasomistajien edustaja osuuskaupan hallinnossa. Se tekee päätöksiä ja toimii äänitorvena, joka vie osuuskaupan johdolle asiakasomistajien kehitysajatuksia: ideoita ja toiveita kaupan palveluiden parantamiseksi. Se millainen edustajistostamme muodostuu, riippuu sinusta ja muista asiakasomistajistamme, sillä vain teillä on äänioikeus osuuskauppavaaleissa, joissa edustajisto valitaan. Edustajistoomme kuuluu perinteisesti  kaikenlaisia ja ikäisiä ihmisiä eri ammattiryhmistä. Yhteistä kaikille on kiinnostus osuuskauppamme asioihin.

Oletko harkinnut asettua ehdokkaaksi edustajistoomme. Sinun ei tarvitse olla poliitikko tai muu yhteiskunnallinen vaikuttaja ryhtyäksesi ehdolle. Riittää että olet 18 vuotta täyttänyt asiakasomistaja, asut osuuskauppamme toimialueella ja sinulla on halu kehittää osuuskauppamme toimintaa. Myös nuorempien omistajien näkemyksiä toivotaan kokeneempien omistajien rinnalle. Ehdokasasettelu alkaa 7.1.2021 ja jatkuu aina 22.1.2021 klo 16 saakka.

Lisätietoa löydät vaalisivuiltamme.

Asetu ehdolle, kerää kannatusta ja vaikuta osaltasi millaiselta osuuskauppamme näyttää jatkossa.