Koillismaan Osuuskaupalla on tällä hetkellä kolme toiminnassa olevaa aurinkovoimalaa: S-market Aholassa Posiolla, S-market Uitossa Kemijärvellä ja Prisma Kuusamossa.

Osuuskaupan ensimmäiset aurinkovoimalat otettiin käyttöön vuonna 2020. Voimalat ovat ympäristöystävällisiä sekä toimintavarmoja ja tälläkin hetkellä aurinkovoimalla on tuotettu merkittävä osa toimipaikkojen sähköenergiasta.

– Kokemukset käytössä olevista aurinkovoimaloista ovat erittäin myönteiset. Aurinkopaneelien avulla katetaan parhaimmillaan keskimäärin kahden kuukauden sähkön kulutus vuotuisesta kulutuksesta eli n. 15 % koko vuoden sähköstä. Vaikka ollaan pohjoisissa olosuhteissa, lumipeite on paksu ja talvella pimeää, aurinkopaneelien käyttö soveltuu hyvin kauppojen toimintaympäristöön. Kesäisin aurinkopaneelit tuottavat sähköä lähes ympäri vuorokauden ja tällöin myös kauppojen sähkökulutus on suurimmillaan kylmälaitteiden vaatiman sähkön takia, varatoimitusjohtaja Esa Niinisalo kertoo.

Kuluvana kesänä Koillismaan Osuuskauppa rakentaa lisää aurinkovoimaa Prisma Kuusamoon ja S-market Erätuleen, Sallaan. Prismaan lisätään peräti 455 uutta paneelia ja Erätulen aurinkovoimalan kooksi muodostuu kokonaisuudessaan 151 aurinkopaneelia. Prisman uuden järjestelmän koko on n. 314 kW ja Sallan n. 104 kW. Investointien kokonaishinnaksi muodostuu n. 300 000 euroa. Hankkeet toteutetaan osana S-Voiman Solaris V -hanketta. S-Voima on S-ryhmän yhteinen energiayhtiö ja heillä on pitkä kokemus sekä erinomainen osaaminen mm. aurinkovoiman tuotannosta. Tällöin uudet aurinkovoimalat pystytään toteuttamaan kustannustehokkaasti ja kauppojen toimintaympäristö huomioiden.

Aurinkoenergian hyödyntäminen on osa Koillismaan Osuuskaupan vastuullisuusstrategiaa.

– Haluamme toiminnallanne vaikuttaa siihen, että paikalliset ihmiset ja matkailijat voivat nauttia Koillismaan puhtaasta luonnosta tulevaisuudessakin. Näin ollen näemme ympäristöasioista huolehtimisen tärkeänä osana toimipaikkojemme toimintaa ja jatkamme näiden asioiden painottamista rakentamisessamme ja toiminnassamme jatkossakin, Niinisalo summaa.

 

 

 

Lisätiedot:

Varatoimitusjohtaja Esa Niinisalo, Koillismaan Osuuskauppa, p. 040 593 0873

Koillismaan Osuuskauppa tulee uudistamaan Sale Käylän vuoden 2024 aikana. Korjausinvestoinnin kustannusarvio on noin 300 000 euroa.

– Sale Käylän ulko- ja sisätilat uudistetaan laajasti. Kaupan julkisivu tulee muuttumaan modernimmaksi muun muassa uuden värityksen sekä uudistettavan ulkovalaistuksen myötä. Sisätilat tehdään uusimman Sale-konseptin mukaisiksi ja samalla uudistetaan koneistusta muun muassa uusilla energiatehokkailla ja ilmastoystävällisillä kylmälaitteilla. Investoinnin myötä Sale Käylä jatkaa entistä ehompana kyläkauppana myös tulevien vuosikymmenten ajan, toteaa Koillismaan Osuuskaupan vähittäiskaupan toimialajohtaja Mari Vartiainen.

– Haluamme tällä Käylään tehtävällä huomattavamääräisellä investoinnilla osaltamme kantaa vastuuta toimialueemme kylien elinvoimaisuudesta. Käylä on esimerkki erinomaisesta kyläyhteisöstä, jonka elinvoimaa on viimevuosina koeteltu lakkautetuilla ja edelleen lakkautusuhan alla olevilla palveluilla. Osuuskauppamme yksi tärkeimmistä arvoista on pitää huolta ihmisistä ja elinympäristöistä, ja siksi haluamme osaltamme tällä investoinnilla ”uida vastavirtaan” tätä viimevuosien kehitystä. Toivottavasti esimerkkimme rohkaisee myös muita investoinnein osoittamaan uskoa syrjäseutujen ja kylien elinvoimaiseen tulevaisuuteen, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

Lisätietoja:

 

Mari Vartiainen, vähittäiskaupan toimialajohtaja p. 010 76 33003

Harri Lämsä, toimitusjohtaja, p. 010 76 33001

etunimi.sukunimi@sok.fi

Kevään saapuessa on aika jälleen virittäytyä perinteisen Road Show -kiertueemme tunnelmaan!

Tarjolla on laaja valikoima tuotteitamme sekä huikeita kiertuetarjouksia. S-Etukortilla saat luonnollisesti Bonusta kaikista ostoista.

Tuttuun tapaan paikkakuntien markettien lisäksi riennoissa mukana muun muassa Prisma Kuusamo, Prisma Rauta, Stemma, QStyle ja S-Pankki.

Tule mukaan nauttimaan rennosta markkinatunnelmasta ja mikä parasta, nauti kaupan päälle makkarasta sekä pullakahvista!

Kevään 2024 kiertueaikataulu:

17.5. perjantai Posio klo 11-17

18.5. lauantai Taivalkoski klo 10-15

23.5. torstai Savukoski klo 12-17

24.5. perjantai Salla klo 11-17

25.5. lauantai Kemijärvi klo 10-15

Koillismaan Auton viimeinen autoluovutus tapahtui tänään kun Keijo Multas luovutti Rukan Taksipalvelun Pertti Saapungille uuden Mercedes Benz-taksin Rukan Taksipalvelun Pertti ja Keijo Saapunki ovat ostaneet Koillismaan Autolta sen 15 toimintavuoden aikana 25 Mercedes Benziä joista 16 taksikäyttöön. Rukan Taksi- ja huoltopalvelu Saapungilla on tällä hetkellä toiminnassa 16 linja-autoa ja 7 taksia. Rukatunturilla toimiva v. 1993 perustettu perheyritys työllistää sesonkiaikana yli 20 henkilöä

 

Voimakas inflaatiokehitys haastoi kuluttajien ostovoimaa vuonna 2023. Koillismaan Osuuskauppa keskittyi haastavassa toimintaympäristössä varmistamaan tärkeimmän tehtävänsä eli asiakasomistajille tuotettavan asiakashyödyn määrän. Asiakashyöty tarkoittaa ennen kaikkea pysyvästi edullista hintatasoa sekä muuta asiakasomistajien palkitsemista.

-Maksoimme vuonna 2023 Bonusta ja maksutapaetua asiakasomistajillemme yhteensä yli 3,3 miljoonaa euroa. Määrä kasvoi edellisvuodesta lähes kymmenellä prosentilla ja oli osuuskauppamme historian suurin. Asiakasomistajiemme saaman asiakashyödyn määrässä onnistuttiin muutoinkin, koska olemme pystyneet pitämään kiinni pysyvästi edullisen hintatason lupauksestamme myös näinä haastavina aikoina. Perustehtävämme äärellä pysyminen toi meille merkittävän määrän uusia asiakasomistajia ja asiakkaita vuonna 2023, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

Koillismaan Osuuskaupan kokonaismyynti kasvoi vuonna 2023. Ruokakaupan kasvu oli markkinaa voimakkaampaa ja marketkaupan tulos parani edellisvuodesta. Myös liikennekaupan tulos parani edellisvuodesta. Ostovoiman haasteet näkyivät sen sijaan rautakaupan, autokaupan ja erikoisliikkeiden tuloksissa, jotka heikkenivät edellisvuodesta.

Vuosi 2023 oli Koillismaan Osuuskaupan uuden strategiakauden ensimmäinen. Strategiakauden tärkein muutosohjelma on työntekijäkokemuksen parantaminen. Päämääränä on olla toimialueensa halutuin työnantaja. Työntekijäkokemuksen parantamisessa onnistuttiin vuoden aikana. Työtyytyväisyysindeksi nousi ja Koillismaan Osuuskauppa sai erinomaisen tuloksen työntekijöiden suosittelukyselyssä (eNPS). Koillismaan Osuuskauppa palkittiin Suomen innostavimmat työpaikat – tunnustuksella hyvästä tuloksesta vuoden 2023 henkilöstötutkimuksessa.

Tilikauden 2023 lukuja                                                                      

 

Lisätietoja:

Koillismaan Osuuskauppa, toimitusjohtaja Harri Lämsä, harri.lamsa@sok.fi, p. 040 7379546

 

Koillismaan Osuuskaupan hallitus on nimittänyt Miikka Mustosen osuuskaupan yritysmyyntipäälliköksi.
Mustosen pääasiallinen työtehtävä on vastata rautakauppaliiketoiminnan yritysasiakkuuksista. Mustosen työpiste sijaitsee PrismaRaudassa. Rautakauppaliiketoiminnan yritysasiakkuuksien ohella Mustonen vastaa koko Koillismaan Osuuskaupan yritysmyynnistä (kehittäminen ja kasvattaminen, S-Business-yrityskorttiasiakkuudet jne). Mustonen raportoi tehtävässään vähittäiskaupan toimialajohtaja Mari Vartiaiselle. Mustonen aloittaa uudessa tehtävässään 15.4.2024 ja hän siirtyy tehtävään Koillismaan Auton autotalojohtajan paikalta.

Miikka Mustonen

Koillismaan Auto sulkee ovensa karkauspäivänä torstaina 29. helmikuuta 2024

Koillismaan Auto sulkee ovensa karkauspäivänä torstaina 29. helmikuuta 2024. Koillismaan Osuuskaupan hallintoneuvoston päätöksen mukaisesti osuuskauppa luopuu kokonaisuudessaan harjoittamastaan autokauppatoimialasta.

– Autokauppaliiketoiminta elää valtakunnallisesti suurten murrosten aikaa. Uusia autoja myydään vähemmän kuin lähes 30 vuoteen. Kuluttajien ostovoiman haasteiden lisäksi epävarmuutta markkinaan luo autojen käyttövoiman muuttuminen pois polttomoottoreista. Murros on johtamassa toimialan vahvaan konsolidoitumiseen, jonka myötä uusia autoja myyvät jatkossa enää suuret alan toimijat entistä harvemmilla paikkakunnilla. Koillismaan Auton päämerkin Mercedes-Benzin osalta toimialan muutokset johtivat Koillismaan Auton jälleenmyyntisopimuksen irtisanomiseen. Nähtävissä on, että myös vaihtoautokauppa tulee jatkossa keskittymään entistä suurempien ja harvempien toimijoiden käsiin. Tässä väistämättömässä kehityksessä katsoimme, että Koillismaan Auton kokoisella toimijalla ei ole enää jatkossa edellytyksiä harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa”, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

– Kun päämerkki katoaa, ei ole mahdollisuuksia jatkaa, kertoo Koillismaan Auton autotalojohtaja Miikka Mustonen. Irtisanoimme tuon jälkeen itse jälleenmyyntisopimuksemme Suzukista, Mitsubishista ja Isuzusta. Muutos Mersun kanssa ei johtunut meistä. Olemme aina täyttäneet kaikki mittarit, jotka Veho on asettanut. Veho on uusimassa jakeluverkostoaan Suomessa radikaalisti, ja moni muukin liike sulkee ovensa, koska ei saa enää jälleenmyyntisopimusta, Miikka selventää.

– Vuodesta 1986 lukien olen saanut palvella koillismaalaisia autokauppa-asioissa. Monenlaista suhdannetta on 37 vuoteen mahtunut, mutta milloinkaan tilanne ei ole ollut näin haastava kuin nyt. Pienten jälleenmyyjien mahdollisuus harjoittaa järkevää liiketoimintaa on käynyt käytännössä mahdottomaksi. Kivijalkaliikkeiden määrä tulee jatkossa vähenemään olennaisesti kaupankäynnin siirtyessä entistä enemmän verkkopohjaiseksi online- kaupaksi ja mahdolliseksi agenttikaupaksi. Uusien autojen kaupankäynnin muuttuminen johtaa väistämättä siihen, että vaihtoautomarkkinat keskittyvät jatkossa entistä enemmän pelkästään käytettyjen autojen kauppaan erikoistuneiden isojen toimijoiden käsiin”, toteaa Miikka Mustonen.

Koillismaan Osuuskauppa aloitti nykymuotoisen autokauppatoimintansa Koillismaan Auto-toiminimellä alkuvuodesta 2009 entisessä Auto-Halosen kiinteistössä Kuusamossa. Alussa merkkeinä oli Mercedes Benz ja Citroen sekä vuodesta 2010 alkaen myös Mitsubishi. Citroen-edustus vaihtui Suzukiin v.2018 ja Isuzu-edustus tuli Koillismaan Autolle v.2020. Vappuna 2014 Koillismaan Auto siirtyi Kuusamon Torankiin valmistuneisiin uusiin vuokratiloihin missä autokauppaa jatkettiin neljän merkin alla tähän päivään asti. Revontulentie 2:ssa sijaitsevan rakennuksen omistaa helsinkiläinen sijoitusyhtiö Ultivista Oy. Samassa kiinteistössä olevan Kuusamon Autotähti Oy jatkaa Koillismaan Autojen edustamien merkkien huolto- ja korjaustoimintaa normaalisti.

– Osuuskauppa on harjoittanut aikaisemminkin autokauppaa, muistelee Miikka Mustonen. Keväällä 1992 Koillismaan Osuuskauppa perusti Ouluntien ja Kaiterantien risteykseen Koillismaan Auton jolle aikaisemmin toimintansa lopettaneen Salmi-Auton Ford-edustus siirtyi. Koillismaan Auto toimi näissä tiloissa vuoteen 1995 asti. Vuonna 1992 nykyisen Prisman tontilla sijaitsevan Koillismaan Osuuskaupan autokorjaamon toiminta lopetettiin ja samaan rakennukseen avattiin Autokeskus-nimellä myös automyymälä. Edustukseen tuli Nissan ja Peugeot. Hallissa toimi samojen merkkien huolto. Toiminta jatkui kiinteistössä vuoteen 1999 saakka jolloin halli purettiin ja paikalle valmistui nykyinen Prisma Kuusamo. Vuodet 1999-2003 Autokeskus toimi Koillismaan Osuuskaupan ostamassa Ylösen huonekaluliikkeessä Huoparintiellä. Pörhön tytäryhtiö Auto-Arktia osti Autokeskuksen liiketoiminnan v. 2003. Auto-Arktia sulautui myöhemmin v. 2006 Pörhöön, selvittää Miikka autokaupan paikallista historiaa.

– Vuodesta 2009 Koillismaan Auto on myynyt runsaat 5000 autoa, mistä on syntynyt liikevaihtoa reilut 125 miljoonaa euroa. 15 toimintavuotta on luonut valtavasti uskollisia asiakas- ja yhteistyökontakteja eteläisimmästä Suomesta Utsjoelle saakka, muistelevat Miikka Mustonen sekä automyyjä Keijo Multas Asiakaskunnan perustana ovat olleet osuuskaupan asiakasomistajat. Uuden auton ostajaa on bonustettu 2000 euron ostoksen mukaan ja käytetyn auton ostajaa 1000 euron ostoksen mukaan. Pohjoisin asiakas on tällä hetkellä Utsjoella ja eteläisin Kaarinassa Turun naapurissa kertoo Miikka Mustonen

Aluksi autoliikkeen lopettaminen meni Mustosella tunteisiin, mutta harmitus on sulanut.

– Tämä on nyt nähty. Tulin töihin osuuskaupalle kesäkuussa 1986 automyynnin aputehtäviin, ja muita hommia en ole tehnyt. Välissä olin 11 vuotta Pörhöllä, Mustonen sanoo. Nyt on aika hetken nollata ja sitten suunnata ajatukset uuteen tulevaan, Miikka kertoo.

15 toimintavuotta on luonut valtavasti uskollisia asiakas- ja yhteistyökontakteja eteläisimmästä suomesta Utsjoelle saakka. Koillismaan Osuuskauppa, autotalojohtaja Miikka Mustonen sekä automyyjä Keijo Multas kiittävät lämpimästi asiakkaita ja yhteistyökumppaneita näistä kuluneista viidestätoista vuodesta

Koillismaan Auton Ford-liikkeen avajaiset 29. huhtikuuta 1992

 

Autokeskuksen Nissan- ja Peugeot-myymälän avajaiset 24. elokuuta 1992.

 

Luomantien myymälä vuosina 2009-2014

 

Koillismaan Auton Revontulentien liiketilat vuosina 2014-24

Kaikki Koillismaan Osuuskaupan market-toimipaikat sekä ABC-liikennemyymälät pyritään pitämään avoinna 1.2.2024. Pyrkimyksenä on, että marketien sekä ABC-liikennemyymälöiden lisäksi Prisma Rauta ja QStyle ovat avoinna. Stemma, Prisma Rauta Sisustus sekä Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki ovat torstaina 1.2. suljettuina. Jokaisen toimipaikan tarkka tilanne täsmentyy torstaiaamuna ja poikkeuksista viestimme eri kanavissamme.
– Tämän hetkisen tiedon mukaan pystymme pitämään kaikki market-toimipaikkamme avoinna niin normaalein kuin hiukan lyhennetyin aukioloin, vähittäiskaupan johtaja Mari Vartiainen toteaa.

– Olemme erilaisilla varautumistoimenpiteillä pyrkineet varmistamaan, että asiakkaat välttyisivät lakon vaikutuksilta. Ruoka ei ainakaan lopu myymälöistämme, vaikka yksittäisissä tuotteissa voikin esiintyä puutteita. Korvaavia tuotteita löytyy kyllä, toimitusjohtaja Harri Lämsä lisää.

Tämän hetkiseen tietoon nojaten toimipaikkojen aukiolot ovat seuraavat:

Prisma norm. 8-21
Sale Kuusamo norm. 8-21
Sale Ruka norm. 8-21
Sale Käylä 8-15
Sale Savukoski 10-17
S-market Erätuli norm. 8-21
S-market Uitto norm. 8-21
S-market Ahola 10-18
S-market Joki-Jussi 10-18
ABC Kuusamo norm. 6-21
ABC Kemijärvi 8:15-15
Prisma Rauta 7-15 (noutopiha suljettu)
QStyle norm. 9.30-18
Prisma Rauta Sisustus ja Stemma suljettu

Mahdollisista muutoksista viestimme kanavissamme.

S-market Aholaa päivitettiin uusimman S-marketkonseptin mukaiseksi loppuvuodesta 2023. Aholan uudistuksen myötä kaikki Koillismaan S-marketit ovat saaneet yhtenäisen, uuden S-marketkonseptin mukaisen ilmeen. Noin 100 000 euron investoinnissa rakennettiin täysin uusi ja avarampi kassa-alue IP-kassalinjastoineen helpottamaan asiointia, tehden siitä sujuvampaa ja nopeampaa. Lisäksi myymälän valaistus ja vaakaratkaisut uusittiin sekä maalattiin pintoja entistä ehommiksi.

– Vihdoinkin olemme päässeet vastaamaan asiakkaiden pitkäaikaiseen toiveeseen itsepalvelukassoista. Tehtyjen uudistusten myötä pystymme tarjoamaan asiakkaan toiveesta riippuen asioinnin verkkokaupassa, itsepalveluasioinnin myymälässä tai perinteisen ostoskierroksen, vähittäiskaupan toimialajohtaja Mari Vartiainen iloitsee.

Tämä uudistusinvestointi on tehty S-market Aholan asiakasomistajiamme ja asiakkaitamme varten. Palautteenne on meille äärimmäisen tärkeää, joten rohkaisemme teitä jakamaan kokemuksianne. Kiitämme teitä kärsivällisyydestänne remontin aikana ja toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan entistä paremmasta ostoskokemuksesta S-market Aholassa Posiolla.

Koillismaan Osuuskauppa investoi noin 15 000 euroa ABC Kuusamon taustatilojen uudistamiseen. ABC Kuusamon asiakastilat remontoitiin kokonaisuudessaan vuonna 2019 ja alkuvuonna 2024 keskitytään henkilökunnan tilojen modernisointiin.

– Taustatilojen modernisoinnilla pyritään muun muassa parantamaan henkilökunnan työergonomiaa sekä viihtyvyyttä, liikennekaupan toimialajohtaja Janne Kajava kertoo.

Remontin toteuttaa Remontti Säkkinen Oy. Uudistustyöt on määrä aloittaa 8.1. ja niiden on arvioitu kestävän helmikuun puolen välin tienoille.