Vastuullisuus


Vastuullista toimintaa asiakkaiden, kotiseudun ja ympäristön hyväksi

Koillismaan Osuuskaupassa vastuullisuus tarkoittaa arjen pieniä ja suuria tekoja asiakkaiden, kotiseudun ja ympäristön hyväksi. Oman kotiseudun, ihmisten ja luonnon hyvinvointi ovat osuustoiminnan keskeisiä lähtökohtia. Osuuskaupan toiminnan tulos käytetään investointeihin omaan kotiseutuun, palveluja käyttävien asiakasomistajien palkitsemiseen, henkilöstön ammattitaidosta ja työhyvinvoinnista huolehtimiseen sekä yhteiskunnallisten vastuiden kantamiseen.

Monipuolista työtä ympäristön hyväksi

Koillismaassa ja koko S-ryhmässä on jo pitkään kiinnitetty huomioita toiminnan ympäristövaikutuksiin. Hiilidioksidipäästöjä pienennetään esimerkiksi investoimalla puhtaaseen energiaan, kuten tuuli- ja aurinkosähköön. Kehitämme aktiivisesti myös myymälöidemme energiatehokkuutta muun muassa modernisoimalla kylmälaitteita ja valaistusta sekä hyödyntämällä tehokasta ilmanvaihto- ja muuta kiinteistöautomatiikkaa.

Ruokahävikin systemaattinen hallinta, muovin käytön vähentäminen ja materiaalien kierrätyksen lisääminen ovat osa kiertotalouttamme. Koko S-ryhmässä on tavoitteena kierrättää jätteistämme 80 prosenttia uusiksi raaka-aineiksi.  Autamme asiakkaitamme kierrättämään tarjoamalla lajitteluohjeita ja kattavia kierrätysmahdollisuuksia. Kauppojemme kautta kiertävät mm. pantilliset ja pantittomat pullot ja tölkit. Kauppaan voi palauttaa pienakut ja paristot maksutta. Lisäksi joidenkin kauppojemme pihoilla sijaitsevat Rinki-ekopisteet kierrättävät paperia, pakkausjätettä, lasia, metallia, vaatteita ja kodin tekstiilejä sekä muovia.

Suuri työllistäjä Koillismaalla ja Koillis-Lapissa

Koillismaa on alueensa suurimpia yksityisiä työnantajia. Reilun kahdensadan oman työntekijänsä lisäksi Koillismaa luo työpaikkoja myös välillisesti: toimintamme ja investointimme työllistävät suuren joukon mm. kiinteistöhuollon-, rakennusalan ammattilaisia. Paikalliset tuottajat toimittavat laadukkaita paikallisia tuotteita kuten kalaa, kasviksia, vihanneksia ja leipomotuotteita myyntiin Koillismaan toimipaikkoihin. Vakituisten työntekijöiden lisäksi Koillismaassa työskentelee vuosittain kymmeniä kesätyöntekijöitä, työharjoittelijoita ja työelämään tutustujia, joista monet saavat ensimmäisen kosketuksensa työelämään osuuskaupan toimipaikoissa asiakkaita palvellen.

Pitkäjänteistä työtä oman kotiseudun parhaaksi

Koillismaan Osuuskaupan liiketoiminnassa kiertävä raha hyödyttää asiakasomistajiamme ja varmistaa alueemme hyvinvointia ja elinvoimaisuutta. Lisäksi kohdennamme suoraa rahallista tukea erilaisille yhdistyksille ja tapahtumille.

Vuonna 2024 tuemme seuravilla tavoilla;

  • Kannustajat -ohjelman kautta paikallisille yhdistyksille ohjataan vuonna 2024 Koillismaan Osuuskaupan sponsorointitukea 25 000 €. Ohjelman avulla asiakasomistajat voivat vaikuttaa tukipotin jakautumiseen.
  • Matkalla menestykseen -stipendein. Stipendit ovat haussa vuosittain ja ne jaetaan paikallisille urheilun, tieteen tai taiteen alle 25-vuotiaille edustajille, keillä on selkeät tavoitteet ja mahdollisuudet menestyä urallaan. Yksittäisen stipendin arvo on 500-1000 € (yhteensä 5000 €).

Olemme mukana myös mahdollistamassa toimialueemme tapahtumia.  Tukea tapahtumiin voi hakea seuraavien ehtojen täyttyessä:

  • Hakija on yhdistys, yleishyödyllinen järjestö tai muu yhteisö
  • Tuki kohdentuu laajalle joukolle
  • Tuki kohdentuu Koillismaan Osuuskaupan toimialueelle ja siitä on osoitettavissa etua Koillismaan Osuuskaupan liiketoiminnalle

Koillismaan Osuuskaupalta on mahdollista hakea tavara- tai ruokalahjoituksia tapahtumiin, arpajaisiin yms.

Täysin paikallisena jo vuodesta 1907 toimineena yrityksenä olemme sitoutuneet tekemään kaikkemme alueemme elinvoiman ylläpitämiseksi myös tulevaisuudessa.

Lasten oma kerho Koillismaalle

Lapsissa – ja lapsiperheissä on meidänkin alueemme tulevaisuus. Oma Osuuskauppamme haluaa panostaa lapsiperheisiin ja omalla osallaan tehdä alueestamme mukavamman sekä paremman paikan elää.

Meidän oma Peksu-kerho järjestää yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa muun muassa lapsiperheiden tapahtumia ympäri Koillismaata ja Itä-Lappia. Etsimmekin sponsoroitavia, jotka ovat halukkaita luomaan lapsille kanssamme turvallista ja mukavaa tekemistä koko alueellamme. Ilmianna yhdistyksesi tai seurasi meille, niin lähdetään yhdessä rakentamaan lapsille parasta!

 

 

 

Lisätietoja antaa Rosa Vartiainen (rosa.vartiainen@sok.fi) ja Kimmo Niikkonen (kimmo.niikkonen@sok.fi)