Historia

Koillismaan Osuuskauppa - Yhdessä jo vuodesta 1907

Osuuskauppaliikkeen varsinaisen läpimurron voidaan katsoa alkaneen Englannissa vuonna 1844, kun 28 Rochdalen kaupungin kankuria perustivat 15. elokuuta osuuskaupan tehtailija Robert Owenin ajatusten innoittamana. Itse kauppa oli alussa vaatimaton yritys. Se myi vain jauhoja, sokeria, voita ja kauraryynejä. Sillä oli kuitenkin osuuskauppaliikkeen kehityksessä kauaskantoinen merkitys.

Suomeen ensimmäiset osuuskaupat perustettiin aivan 1800-luvun lopussa. Osuustoimintalain puuttuessa ne olivat kuitenkin joko osakeyhtiöitä tai yhdistyksiä. Esimerkiksi Nopankylän Osuuskauppa Ilmajoella, jota yleisesti on pidetty Suomen ensimmäisenä osuuskauppana, perustettiin ostoyhtymän muodossa maaliskuussa 1898.

1900-luvun alun katovuodet siivittivät Osuuskauppatoiminnan aloittamista Koillismaalla. Kuusamossa, Taivalkoskella, Kemijärvellä ja Kuolajärvellä eli nykyisessä Sallassa ryhdyttiin puuhaamaan maataloustuotteiden yhteisostoja vastaiskuksi yksityiskauppojen hintojen nousulle. Osuuskauppatoiminta Koillis-Suomessa alkoi virallisesti vuonna 1907, jolloin Kuusamossa ja Taivalkoskella perustettiin Kuusamon ja Taivalkosken Osuuskaupat. Kemijärvelle Osuuskauppa perustettiin niin ikään vuonna 1907. Posiolle oma osuuskauppa perustettiin 1920–1930-lukujen vaihteessa. Alueosuuskauppojen muodostamisen myötä Kuusamon ja Taivalkosken Osuuskaupat sekä Koilliskuntain Osuuskauppa fuusioituivat vuoden 1984 lopulla. Koillismaan Osuuskauppa aloitti toimintansa 1.1.1985. Koillismaan Osuuskauppa vietti  110-juhlavuottaan v. 2017.