Kemijärven Osuuskauppa 1918


22.4.2022

1900-luvun alkuvuosikymmeninä Kemijärvi oli elinvoimainen ja vahvasti kasvava pitäjä. Metsätyömaat ja uittotyöt toivat Kemijärvelle ihmisiä ja pääomaa. Metsätyöt rikastuttivat paikkakuntalaisia niin paljon, että suuresta setelirahasta käytettiin ympäri maata lempinimeä ”kemijärveläinen”. Myös perinteinen kemijärveläisen elinkeinoelämän tukijalka maanviljelys kukoisti ja maaseutukylissä oli elämää.
Ennen vuosisadan vaihdetta Kemijärvellä oli ollut vain muutamia ”maakauppoja” eli eräänlaisia sekatavarakauppoja, joista sai ostaa melkein mitä tahansa. Liikkeiden erikoistuessa Kemijärvelle ilmestyi ruokakauppoja, vaatekauppoja, parturiliikkeitä, kahviloita ym. Osuustoiminta-aatteen innoittamana aloitti vuonna 1918 toimintansa Kemijärven Osuuskauppa.
Kemijärven Osuuskauppa osti Kemijärven keskustassa sijainneen päämyymälänsä v. 1918 Kemijärven Kauppa-Osakeyhtiöltä . Vuonna 1920 perustettiin sivumyymälät Räisälään ja Tapionniemeen.
Kuvissa Kemijärven Osuuskaupan päämyymälän rakennus kadun ja pihan puolelta kuvattuna.

Koillismaan Osuuskauppa täyttää tänä vuonna 115 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi keräämme ja julkaisemme tarinoita, muisteluksia ja sattumia vuosien varrelta Meidän omaan Osuuskauppaamme liittyen. Tarinoita meille laittaneiden kesken jaamme juhlavuoden aikana 10 kpl 115 euron lahjakorttia Koillismaan Osuuskaupan toimipisteisiin. Laita oma kertomuksesi sähköpostilla osoitteeseen: koillismaa.115-vuotta@sok.fi. Julkaisemme osan tarinoista omissa kanavissamme niin, että lähettäjän nimi ei käy ilmi.

Koillismaa – Yhdessä jo vuodesta 1907