Kierrätykseen vauhtia – S-ryhmä vaihtaa mehupullot pantillisiksi


5.4.2019

S-ryhmän omien merkkien, Xtran ja Rainbown muovisiin tiivistemehupulloihin tulee pantti ja ne voi jatkossa kierrättää palauttamalla takaisin myymälään. S-ryhmä haluaa näin lisätä muovinkierrätystä ja hyötyjä ympäristölle. Palautuspulloista syntyy kierrätyksen myötä muun muassa uusia pulloja ja sadetakkeja.

Palauttaessa mehupullosta saa 10 – 40 senttiä pullon koosta riippuen. Tuotteet voi palauttaa samaan palautusautomaattiin kuin muutkin pantilliset pullot ja tölkit. Pullot palautetaan korkillisina, jolloin myös korkit uusiokäytetään.

Mehupullon hinnan päälle tulee pantti, jonka saa takaisin, kun palauttaa pullot kaupan palautuspisteeseen. Tuotteiden litrahintoihin ei tule korotuksia pantin vuoksi.

Tiivistemehupullot muuttuvat pantillisiksi vaiheittain kevään ja kesän aikana. Huhtikuussa pantillisiksi muuttuvat kaikki Xtra-mehutiivistepullot. Syksyllä vuorossa ovat Rainbow-tiivistemehupullot. 

– Ei kannata hämääntyä, vaikka myymälöistä löytyy kevään ja syksyn aikana sekä vanhoja, pantittomia tuotteita, että uusia pantin sisältäviä pulloja. Kaikki tuotteet eivät nimittäin vaihdu samaan aikaan, suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Muovi kiertoon yhä uudelleen

Teon taustalla on S-ryhmän muovilinjaus, joka sisältää konkreettisia tavoitteita ja tekoja vastuullisen muovin käytön edistämiseksi.

– Kiertotalous kuuluu kaikille ja siksi halusimme ensimmäisten joukossa markkinoilla edistää muovin kierrätystä pantillisuudella. Se kannustaa asiakkaita palauttamaan muoviset mehupullot palautusautomaatteihin ja näin muovi saadaan yhä uudestaan kiertoon uusiksi pulloiksi ja pakkauksiksi, Lyytikäinen perustelee.

S-ryhmän tavoitteena on, että sen kaikkien oma merkki -tuotteiden pakkaukset ovat kierrätettäviä vuoden 2022 loppuun mennessä.

Panttipulloissa koolla on väliä

Pullojen pantti määräytyy aina pullon koon mukaan ja pantti vaihtelee 10 – 40 sentin välillä. S-ryhmän kaupoissa pantti hyvitetään vain niistä juomapakkauksista, jotka on liitetty Suomen Palautuspakkauksen eli Palpan kierrätysjärjestelmiin. Nämä tuotteet tunnistaa ovaalinmuotoisesta pantti-merkistä.

Palautettujen kierrätysmuovipullojen määrä on kasvanut S-ryhmässä vuosittain. Vuonna 2017 S-ryhmän myymälöihin palautettiin 178 miljoonaa kierrätettävää muovipulloa, mikä on 9 miljoonaa pulloa enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.

– Me suomalaiset olemme maailman parhaita pullojen kierrättämisessä, 90 prosenttia pantillisista pulloista kierrätetään. EU:ssa tämä on tavoitteena vasta vuoteen 2029 mennessä, Lyytikäinen kertoo.

Palautetuista kierrätysmuovipulloista saatavasta raaka-aineesta valmistetaan kaikkea aina uusista juomapulloista sadetakkeihin, kravatteihin, reppuihin ja fleecepuseroihin.