Koillismaan Auto sulkee ovensa asiakkaitaan lämpimästi kiittäen


29.2.2024

Koillismaan Auto sulkee ovensa karkauspäivänä torstaina 29. helmikuuta 2024

Koillismaan Auto sulkee ovensa karkauspäivänä torstaina 29. helmikuuta 2024. Koillismaan Osuuskaupan hallintoneuvoston päätöksen mukaisesti osuuskauppa luopuu kokonaisuudessaan harjoittamastaan autokauppatoimialasta.

– Autokauppaliiketoiminta elää valtakunnallisesti suurten murrosten aikaa. Uusia autoja myydään vähemmän kuin lähes 30 vuoteen. Kuluttajien ostovoiman haasteiden lisäksi epävarmuutta markkinaan luo autojen käyttövoiman muuttuminen pois polttomoottoreista. Murros on johtamassa toimialan vahvaan konsolidoitumiseen, jonka myötä uusia autoja myyvät jatkossa enää suuret alan toimijat entistä harvemmilla paikkakunnilla. Koillismaan Auton päämerkin Mercedes-Benzin osalta toimialan muutokset johtivat Koillismaan Auton jälleenmyyntisopimuksen irtisanomiseen. Nähtävissä on, että myös vaihtoautokauppa tulee jatkossa keskittymään entistä suurempien ja harvempien toimijoiden käsiin. Tässä väistämättömässä kehityksessä katsoimme, että Koillismaan Auton kokoisella toimijalla ei ole enää jatkossa edellytyksiä harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa”, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

– Kun päämerkki katoaa, ei ole mahdollisuuksia jatkaa, kertoo Koillismaan Auton autotalojohtaja Miikka Mustonen. Irtisanoimme tuon jälkeen itse jälleenmyyntisopimuksemme Suzukista, Mitsubishista ja Isuzusta. Muutos Mersun kanssa ei johtunut meistä. Olemme aina täyttäneet kaikki mittarit, jotka Veho on asettanut. Veho on uusimassa jakeluverkostoaan Suomessa radikaalisti, ja moni muukin liike sulkee ovensa, koska ei saa enää jälleenmyyntisopimusta, Miikka selventää.

– Vuodesta 1986 lukien olen saanut palvella koillismaalaisia autokauppa-asioissa. Monenlaista suhdannetta on 37 vuoteen mahtunut, mutta milloinkaan tilanne ei ole ollut näin haastava kuin nyt. Pienten jälleenmyyjien mahdollisuus harjoittaa järkevää liiketoimintaa on käynyt käytännössä mahdottomaksi. Kivijalkaliikkeiden määrä tulee jatkossa vähenemään olennaisesti kaupankäynnin siirtyessä entistä enemmän verkkopohjaiseksi online- kaupaksi ja mahdolliseksi agenttikaupaksi. Uusien autojen kaupankäynnin muuttuminen johtaa väistämättä siihen, että vaihtoautomarkkinat keskittyvät jatkossa entistä enemmän pelkästään käytettyjen autojen kauppaan erikoistuneiden isojen toimijoiden käsiin”, toteaa Miikka Mustonen.

Koillismaan Osuuskauppa aloitti nykymuotoisen autokauppatoimintansa Koillismaan Auto-toiminimellä alkuvuodesta 2009 entisessä Auto-Halosen kiinteistössä Kuusamossa. Alussa merkkeinä oli Mercedes Benz ja Citroen sekä vuodesta 2010 alkaen myös Mitsubishi. Citroen-edustus vaihtui Suzukiin v.2018 ja Isuzu-edustus tuli Koillismaan Autolle v.2020. Vappuna 2014 Koillismaan Auto siirtyi Kuusamon Torankiin valmistuneisiin uusiin vuokratiloihin missä autokauppaa jatkettiin neljän merkin alla tähän päivään asti. Revontulentie 2:ssa sijaitsevan rakennuksen omistaa helsinkiläinen sijoitusyhtiö Ultivista Oy. Samassa kiinteistössä olevan Kuusamon Autotähti Oy jatkaa Koillismaan Autojen edustamien merkkien huolto- ja korjaustoimintaa normaalisti.

– Osuuskauppa on harjoittanut aikaisemminkin autokauppaa, muistelee Miikka Mustonen. Keväällä 1992 Koillismaan Osuuskauppa perusti Ouluntien ja Kaiterantien risteykseen Koillismaan Auton jolle aikaisemmin toimintansa lopettaneen Salmi-Auton Ford-edustus siirtyi. Koillismaan Auto toimi näissä tiloissa vuoteen 1995 asti. Vuonna 1992 nykyisen Prisman tontilla sijaitsevan Koillismaan Osuuskaupan autokorjaamon toiminta lopetettiin ja samaan rakennukseen avattiin Autokeskus-nimellä myös automyymälä. Edustukseen tuli Nissan ja Peugeot. Hallissa toimi samojen merkkien huolto. Toiminta jatkui kiinteistössä vuoteen 1999 saakka jolloin halli purettiin ja paikalle valmistui nykyinen Prisma Kuusamo. Vuodet 1999-2003 Autokeskus toimi Koillismaan Osuuskaupan ostamassa Ylösen huonekaluliikkeessä Huoparintiellä. Pörhön tytäryhtiö Auto-Arktia osti Autokeskuksen liiketoiminnan v. 2003. Auto-Arktia sulautui myöhemmin v. 2006 Pörhöön, selvittää Miikka autokaupan paikallista historiaa.

– Vuodesta 2009 Koillismaan Auto on myynyt runsaat 5000 autoa, mistä on syntynyt liikevaihtoa reilut 125 miljoonaa euroa. 15 toimintavuotta on luonut valtavasti uskollisia asiakas- ja yhteistyökontakteja eteläisimmästä Suomesta Utsjoelle saakka, muistelevat Miikka Mustonen sekä automyyjä Keijo Multas Asiakaskunnan perustana ovat olleet osuuskaupan asiakasomistajat. Uuden auton ostajaa on bonustettu 2000 euron ostoksen mukaan ja käytetyn auton ostajaa 1000 euron ostoksen mukaan. Pohjoisin asiakas on tällä hetkellä Utsjoella ja eteläisin Kaarinassa Turun naapurissa kertoo Miikka Mustonen

Aluksi autoliikkeen lopettaminen meni Mustosella tunteisiin, mutta harmitus on sulanut.

– Tämä on nyt nähty. Tulin töihin osuuskaupalle kesäkuussa 1986 automyynnin aputehtäviin, ja muita hommia en ole tehnyt. Välissä olin 11 vuotta Pörhöllä, Mustonen sanoo. Nyt on aika hetken nollata ja sitten suunnata ajatukset uuteen tulevaan, Miikka kertoo.

15 toimintavuotta on luonut valtavasti uskollisia asiakas- ja yhteistyökontakteja eteläisimmästä suomesta Utsjoelle saakka. Koillismaan Osuuskauppa, autotalojohtaja Miikka Mustonen sekä automyyjä Keijo Multas kiittävät lämpimästi asiakkaita ja yhteistyökumppaneita näistä kuluneista viidestätoista vuodesta

Koillismaan Auton Ford-liikkeen avajaiset 29. huhtikuuta 1992

 

Autokeskuksen Nissan- ja Peugeot-myymälän avajaiset 24. elokuuta 1992.

 

Luomantien myymälä vuosina 2009-2014

 

Koillismaan Auton Revontulentien liiketilat vuosina 2014-24