Koillismaan Osuuskauppa luopuu autokauppaliiketoiminnasta


7.8.2023

Koillismaan Auton liiketoiminta päättyy alkuvuodesta 2024

Koillismaan Osuuskaupan hallintoneuvosto on tehnyt päätöksen, jonka mukaisesti osuuskauppa tulee luopumaan kokonaisuudessaan harjoittamastaan autokauppatoimialasta. Koillismaan Osuuskauppa harjoittaa autokauppaliiketoimintaa Koillismaan Auto – toiminimellä vuokratiloissa osoitteessa Revontulentie 2, Kuusamo. Koillismaan Auton liiketoiminta tulee päättymään viimeistään määräaikaisen liiketilan vuokrasopimuksen päättyessä huhtikuussa 2024.

”Autokauppaliiketoiminta elää valtakunnallisesti suurten murrosten aikaa. Uusia autoja myydään vähemmän kuin lähes 30 vuoteen. Kuluttajien ostovoiman haasteiden lisäksi epävarmuutta markkinaan luo autojen käyttövoiman muuttuminen pois polttomoottoreista. Murros on johtamassa toimialan vahvaan konsolidoitumiseen, jonka myötä uusia autoja myyvät jatkossa enää suuret alan toimijat entistä harvemmilla paikkakunnilla. Koillismaan Auton päämerkin Mercedes-Benzin osalta toimialan muutokset ovat johtaneet Koillismaan Auton jälleenmyyntisopimuksen irtisanomiseen. Irtisanomisella ei ole vaikutusta jo sovittuihin kauppoihin. Mercedes-Benzin huolto- ja varaosatoiminnot tulevat myös jatkumaan entisellään erillisen toimijan toimesta. Nähtävissä on, että myös vaihtoautokauppa tulee jatkossa keskittymään entistä suurempien ja harvempien toimijoiden käsiin. Tässä väistämättömässä kehityksessä olemme katsoneet, että Koillismaan Auton kokoisella toimijalla ei ole enää jatkossa edellytyksiä harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa”, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

”Vuodesta 1986 lukien olen saanut palvella koillismaalaisia autokauppa-asioissa. Monenlaista suhdannetta on 37 vuoteen mahtunut, mutta milloinkaan tilanne ei ole ollut näin haastava kuin nyt. Pienten jälleenmyyjien mahdollisuus harjoittaa järkevää liiketoimintaa on käynyt käytännössä mahdottomaksi. Kivijalkaliikkeiden määrä tulee jatkossa vähenemään olennaisesti kaupankäynnin siirtyessä entistä enemmän verkkopohjaiseksi online- kaupaksi ja mahdolliseksi agenttikaupaksi. Uusien autojen kaupankäynnin muuttuminen johtaa väistämättä siihen, että vaihtoautomarkkinat keskittyvät jatkossa entistä enemmän pelkästään käytettyjen autojen kauppaan erikoistuneiden isojen toimijoiden käsiin”, toteaa Koillismaan Auton autotalojohtaja Miikka Mustonen.

Koillismaan Osuuskauppa käynnistää Koillismaan Auton henkilökuntaa koskevat muutosneuvottelut alkusyksyn 2023 aikana. Lähtökohtana muutosneuvotteluissa on, että kaikille työntekijöille tullaan tarjoamaan mahdollisuutta siirtyä työskentelemään muihin Koillismaan Osuuskaupan yksiköihin.