Koillismaan Osuuskauppa rakentaa lisää aurinkovoimaa – kuluvana kesänä vuorossa Prisma Kuusamon voimalan laajennus ja S-market Erätuli Sallassa


30.5.2024

Koillismaan Osuuskaupalla on tällä hetkellä kolme toiminnassa olevaa aurinkovoimalaa: S-market Aholassa Posiolla, S-market Uitossa Kemijärvellä ja Prisma Kuusamossa.

Osuuskaupan ensimmäiset aurinkovoimalat otettiin käyttöön vuonna 2020. Voimalat ovat ympäristöystävällisiä sekä toimintavarmoja ja tälläkin hetkellä aurinkovoimalla on tuotettu merkittävä osa toimipaikkojen sähköenergiasta.

– Kokemukset käytössä olevista aurinkovoimaloista ovat erittäin myönteiset. Aurinkopaneelien avulla katetaan parhaimmillaan keskimäärin kahden kuukauden sähkön kulutus vuotuisesta kulutuksesta eli n. 15 % koko vuoden sähköstä. Vaikka ollaan pohjoisissa olosuhteissa, lumipeite on paksu ja talvella pimeää, aurinkopaneelien käyttö soveltuu hyvin kauppojen toimintaympäristöön. Kesäisin aurinkopaneelit tuottavat sähköä lähes ympäri vuorokauden ja tällöin myös kauppojen sähkökulutus on suurimmillaan kylmälaitteiden vaatiman sähkön takia, varatoimitusjohtaja Esa Niinisalo kertoo.

Kuluvana kesänä Koillismaan Osuuskauppa rakentaa lisää aurinkovoimaa Prisma Kuusamoon ja S-market Erätuleen, Sallaan. Prismaan lisätään peräti 455 uutta paneelia ja Erätulen aurinkovoimalan kooksi muodostuu kokonaisuudessaan 151 aurinkopaneelia. Prisman uuden järjestelmän koko on n. 314 kW ja Sallan n. 104 kW. Investointien kokonaishinnaksi muodostuu n. 300 000 euroa. Hankkeet toteutetaan osana S-Voiman Solaris V -hanketta. S-Voima on S-ryhmän yhteinen energiayhtiö ja heillä on pitkä kokemus sekä erinomainen osaaminen mm. aurinkovoiman tuotannosta. Tällöin uudet aurinkovoimalat pystytään toteuttamaan kustannustehokkaasti ja kauppojen toimintaympäristö huomioiden.

Aurinkoenergian hyödyntäminen on osa Koillismaan Osuuskaupan vastuullisuusstrategiaa.

– Haluamme toiminnallanne vaikuttaa siihen, että paikalliset ihmiset ja matkailijat voivat nauttia Koillismaan puhtaasta luonnosta tulevaisuudessakin. Näin ollen näemme ympäristöasioista huolehtimisen tärkeänä osana toimipaikkojemme toimintaa ja jatkamme näiden asioiden painottamista rakentamisessamme ja toiminnassamme jatkossakin, Niinisalo summaa.

 

 

 

Lisätiedot:

Varatoimitusjohtaja Esa Niinisalo, Koillismaan Osuuskauppa, p. 040 593 0873