Kurkkuja Sallasta


6.6.2022

Kurkkuja omasta maasta

Sallalainen Jorma Korhonen on lähiruoan tuottaja ja yksi harvoista Lapin kasvihuoneviljelijöistä. Hänet tunnetaan parhaiten kuuluisasta Sallan kurkustaan. Kurkun kasvattamisen aloitti Korhonen jo vuonna 1983 joten kokemusta alasta hänellä piisaa. – Kurkku on pitkän päivän kasvi, siksi kesän yöttömät yöt ovat pohjoisen kurkun viljelijöille suuri etu. Mitä valoisampaa on, sitä nopeammin sato kypsyy, kertoo Korhonen. Satokausi on huhtikuusta-syyskuun loppuun, jatkaa Korhonen

Kuvassa Jorma Korhonen esittelee komeita Sallan kurkkuja.

Vankka kannattajakunta Koillislapissa ja Koillismaalla

Korhonen kasvattaa vihanneksiaan vain luonnon valolla. Tätä kesää Korhonen pitää kohtalaisen hyvänä kurkun kannalta. Aurinkoa on saatu tarpeeksi. Kurkun lisäksi Puutarha Korhosen kasvihuoneissa kasvatetaan ensimmäistä vuotta pientä ja maukasta cocktailtomaattia. Pienen tomaatin menekki on Korhosen mukaan parempi kuin isomman. Korhosella on neljä kasvihuonetta ja työntekijöitä neljästä kuuteen vuodenajasta riippuen. Vesi kasvihuoneitten lämmitykseen ja kasteluun otetaan 56 metriä syvästä kaivosta, jonka vesi on kalkkipitoista ja Korhosen mukaan juuri sopivaa vihanneksille. Korhonen kuljettaa tuotteitaan Sallaan, Savukoskelle, Kemijärvelle, Kuusamoon ja Rovaniemelle. Toistaiseksi mies toimittaa itse kurkkunsa kauppoihin, vaikka polttoainekulut ovatkin suuret. Kasvihuoneviljely vaatii paljon työtä ja päivät tilalla ovat pitkiä mutta Korhosen mieltä lämmittävät asiakkaiden ” Muuta kurkkua en syö kuin Sallan” kommentit. Sallan kurkulla onkin Koillislapissa ja Koillismaalla vankka kannattajakuntansa. Sallan maukkaita kurkkuja ja tomaatteja maistellessa on helppo liittyä tuohon kannattajakuntaan. Puutarha Korhosella vieraillessa oppi arvostamaan myös sitä työmäärää mitä he kaupan hyllyltä löytyvän kurkun eteen joutuvat tekemään.

Kotimaiset kasvihuonevihannekset ovat ravitsemuksellisesti tärkeä osa suomalaisten ilmastoystävällisessä ruokavaliossa. Kurkun ja tomaatin yhteenlaskettu sato Suomessa on lähes sata miljoonaa kiloa vuodessa. Kokonaiskulutuksesta kurkuista yli 90 prosenttia on kotimaisia, tomaatilla vastaavasti osuus on yli 60 prosenttia. Kurkun ja tomaatin syönti on suomalaisilla tutkimusten mukaan vain lisääntynyt joten sen valossa kotimaisilla vihanneksilla menee hyvin.

Suositaan suomalaista puhdasta lähiruokaa.

 

Koillismaan Osuuskauppa täyttää tänä vuonna 115 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi keräämme ja julkaisemme tarinoita, muisteluksia ja sattumia vuosien varrelta Meidän omaan Osuuskauppaamme liittyen. Tarinoita meille laittaneiden kesken jaamme juhlavuoden aikana 10 kpl 115 euron lahjakorttia Koillismaan Osuuskaupan toimipisteisiin. Laita oma kertomuksesi sähköpostilla osoitteeseen: koillismaa.115-vuotta@sok.fi. Julkaisemme osan tarinoista omissa kanavissamme.

Koillismaa – Yhdessä jo vuodesta 1907