Kuusi sukupolvea osuuskauppalaisia


24.5.2022

Pitkän linjan osuuskauppalainen

Kuusamolainen pitkän linjan metsä- ja matkailuyrittäjä Veikko Keränen on myös pitkän linjan osuuskauppalainen. Kitkan rannalta Keräsniemestä on lähtenyt liikkeelle jo kuusi sukupolvea osuuskauppalaisia kertoo Veikko Keränen. Veikon (75v) edesmenneet isä Kalle ja isoisä Matti olivat jo osuuskaupan jäseniä aikanaan. Veikosta seuraavia sukupolvia edustavat tytär Maarit Korpua (49v), hänen poikansa Jani Hanhela (28v) sekä Janin tytär Venla (1v5kk) joka sai nyt keväällä myös oman S-Etukorttinsa.

Nyt jo eläkeläiseksi itsensä ilmoittava, yrittäjä ja metsänomistaja, Veikko Keränen hankki ensimmäisen metsätilansa vuonna 1971, kasvattaen ostojen kautta metsiensä pinta-alan satoihin hehtaareihin. Veikko on toiminut metsäalalla muutenkin mm mittamiehenä ja työnjohtajana. Teknillisen koulun hän kävi 1979-1982. Sen jälkeen on Veikko Keränen toiminut metsätöiden lisäksi matkailuyrittäjänä. Vuonna 1982 perustettiin perheyhtiö Taivallahden Lomamökit. Luonnonkauniin Kitkajärven Taivallahdessa, jylhän Kouervaaran kupeessa sijaitsee neljä erikokoista mökkiä. Kalastuksesta saa tarvittaessa Taivallahden Lomamökeiltä asiantuntevaa opastusta sekä tarvittavat luvat. Lomakylässä on myös vuokralla kalastusvälineitä, veneitä, kanootteja ja perämoottoreita. Kelkkareiteille, hiihtoladuille ja patikointipoluille pääsee suoraan mökeiltä.

Kuuden sukupolven osuuskauppalaisuus

Matti Keränen, Veikon isoisä, on ollut Veikon mukaan Kuusamon Osuuskaupan perustajajäseniä. Kitkajärven Keräsniemeä ovat Keräset asuttaneet 1900-luvun alusta lähtien. Vuodesta 1950-lähtien on Veikko Keränen asunut Ahossa, pari kilometriä Keräsniemestä. Kysyttäessä syitä osuuskauppauskollisuuteen kertoi Veikko, että muutama kilometri Veikon kotoa oli Kuusamon Osuuskaupan myymälä missä oli totuttu asioimaan. Niin ikään osuuskauppa on ollut elämässä muutenkin. Veikon mukaan isoisän aikana jauhosäkki haettiin Vasaraperästä velaksi, markkaa ei ollut näkynyt puoleen vuoteen jolla velka olisi maksettu. Veikon isän aikaan velaksi ostaminen oli jo tuntematonta ja oli siirrytty käteisostoihin. Veikko on käyttänyt ja käyttää nykyäänkin Koillismaan Osuuskaupan palveluja laajasti. Prismassa on totuttu asioimaan ja tankkaukset tapahtuvat ABC:lla. Koronaepidemian alussa kun Veikko vaimoineen oli pysytellyt kotona Ahossa pitemmän ajanjakson oltiin Prismassa jo ihmetelty, että missähän se Veikko on.

 

Maarit Korpualla on Maaritin Pirssi-niminen taksiyritys. Maarit käyttää myös Koillismaan Osuuskaupan palveluja laajasti. Taksiyrittäjänä hänelle tulee ajokilometrejä jopa 90.000 vuodessa ja tankkaukset tapahtuvat ABC:lla. Maarit on myös S-Business yritysasiakas. Maaritin mukaan S-Busineksen kuitittomuus on yrittäjälle iso juttu mikä helpottaa asioiden hoitamista ja säästää kirjanpitokustannuksissa. Eikä S-business-kortin alennuksetkaan tietysti ole huono asia. Veikko Keränen vanhan liiton miehenä ei ole vielä syttynyt mobiilisovelluksille mutta Maarit käyttää ABC-mobiilia niin yritys kuin yksityistankkauksiin. ABC-mobiilitankkauksen aloittamisen jälkeen Maarit sanookin ihmetelleensä miksi sitä ei ollut tehnyt jo aikaisemmin. ABC-mobiilista hän näkee myös ABC-asemat taksiajoissa ja voi suunnitella tankkaukset sen mukaan.

Maarit on liikkuvana ihmisenä tottunut jo Kuusamon Sokoksen ajoista lähtien hoitamaan urheiluvälinehankinnat osuuskaupasta. Tutuilta ja asiantuntevilta Kuusamon Prisman urheiluvälinemyyjiltä saa hänen mukaansa palvelua ja apua tarvittaessa. Myös kodinkoneostot tapahtuvat monesti Prisman kodinkoneosastolla. Maarit mainitsee lisäksi yhtenä tärkeänä juttuna Koillismaan Osuuskaupan tarjoamat harjoittelu- ja kesätyöpaikat. Maaritin mukaan hänelle itselleen ei aikoinaan liiennyt kesätyöpaikkaa osuuskaupalta mutta hänen tyttärensä saivat kesätöitä ja sen jatkeeksi vielä muitakin lisätöitä. Nuorelle vielä opiskelevalle kesä- ja lisätyöt tuovat palkan lisäksi myös kokemusta työelämästä.

 

Jani Hanhela on nuoresta iästään huolimatta jo ehtinyt tehdä paljon. Jani ajeli rekkaa kouluvuosiensa jälkeen muutaman vuoden ja siirtyi sen jälkeen isoisänsä jalanjälkiä seuraten vielä tiiviimmin metsäalalle. Jani opiskeli metsäalaa ensiksi Taivalkosken metsäkoulussa ja sitten Lapin AMK:ssa Rovaniemellä mistä hän valmistui v. 2020. Nykyisin Jani on metsäasiantuntijana Koillismaan Metsänhoitoyhdistyksellä. Työnsä puolesta Jani ajelee päivittäin pitkiä matkoja autolla päivittäin metsäpalstoilla liikkuessaan. Talvella tulee lisäksi moottorikelkalla vielä lisää kilometrejä. ABC:ta pitää Jani myös luonnollisena tankkauspaikkana. Kovana erämiehenä Janille tulee paljon myös yksityisajoja. Jani pitää palvelua myös yhtenä tärkeänä asiana kysyttäessä syitä osuuskauppauskollisuuteen. Janin perhe on lunastanut perikunnalta talon, jonka he sitten ovat remontoineet. Rakennustarvikkeita tuli paljon S-Rauta Kuusamosta. S-Rauta sisustuksesta saatiin mm. laatat keittiöön ja saunaosastolle. Bonuskertymääkin tuli nuoreen perheeseen silloin ihan mukavasti. Keskittäminen ja osuuskauppalaisuus kannattaa.


Kuvassa: Veikko Keränen, Maarit Korpua, Jani ja Venla Hanhela

Koillismaan Osuuskauppa täyttää tänä vuonna 115 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi keräämme ja julkaisemme tarinoita, muisteluksia ja sattumia vuosien varrelta Meidän omaan Osuuskauppaamme liittyen. Tarinoita meille laittaneiden kesken jaamme juhlavuoden aikana 10 kpl 115 euron lahjakorttia Koillismaan Osuuskaupan toimipisteisiin. Laita oma kertomuksesi sähköpostilla osoitteeseen: koillismaa.115-vuotta@sok.fi. Julkaisemme osan tarinoista omissa kanavissamme.

Koillismaa – Yhdessä jo vuodesta 1907