Näin vältät astianpesukoneen vuodot


14.4.2013

Yleisin syy astianpesukonevuotoon on rikkoutunut veden tulo- tai poistoletku. Vuotoa ei voi aina estää. Nopea havaitseminen auttaa kuitenkin yleensä minimoimaan seuraukset.

– Astianpesukoneen letkuja ja liitoksia keittiön allaskaapissa kannattaa pitää silmällä säännöllisesti. Täydessä allaskaapissa ne jäävät helposti puristuksiin tai taittuvat, kiinteistövakuuttamisen asiantuntija Anssi Varpe Ifistä ohjeistaa.

Poistoputkea voi painaa esimerkiksi roskakorilla huomaamattaan aina, kun allaskaapin ovi aukaistaan. Usein toistuessaan tällainen liike hankaa liitokset auki tai jopa irrottaa koko poistoputken. Poistoputken irtoamista muhvista ei välttämättä huomaa heti ilman tarkastamista, koska liitos on kalusteiden sokkelin sisällä, kaapin pohjalevyn alla.
Vaarana on, että puristuksessa olevien letkujen liitokset löystyvät, jolloin poistoletku rikkoutuu tai liitokset alkavat vuotaa.

Myös hajulukon liitosten kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti. Hajulukon rakenne on usein kevyt, ja moniosaisena se sisältää paljon jatkoksia. Löystyneiden liitosten vuodot ovat pieniä, mutta saattavat joskus vuotaa kauankin ennen kuin ongelma huomataan.

Suljettava vesihana varmistaa, että vakavia vuotoja ei pääse syntymään silloin, kun pesukone ei ole päällä.

Vuotokaukalo auttaa havaitsemaan vahingon

Keittiöissä ei yleensä ole lattiakaivoa, johon vuotovesi valuisi. Astianpesukoneen alle asennettava vuotokaukalo maksaa vain muutaman kympin, mutta sen merkitys vahingon torjunnassa on iso. Vuotokaukalo kuljettaa koneen alle vuotaneen veden astianpesukoneen etupuolelle, jolloin vuodon huomaa nopeasti. 

Astianpesukoneen asentaminen on ammattilaisen työtä.

Varpen mukaan astianpesukonevuodot sijoittuvat kotien vesivuototilastojen kärkeen. Ne aiheuttavat tuntuvia korjauskustannuksia. Kodin astianpesukonevuodosta aiheutuu Ifin tilastojen mukaan keskimäärin noin 4500 euron kustannukset. Pahimmillaan ne voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.