Nälkäpäivänä Punainen Risti vetoaa lahjoittamaan heikoimpien auttamiseksi


12.9.2017

Konfliktista ja kuivuudesta kärsivässä Jemenissä on suuri tarve avulle. Nälkäpäivänä kerättävillä varoilla autetaan luonnonkatastrofien, konfliktien ja äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa ja maailmalla. Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 14.–16.9.

Suomen Punainen Risti lähettää avustustyöntekijän Jemeniin lokakuussa. Hän tulee työskentelemään leikkaussalihoitajana Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle (ICRC).

– Alamme kunnostaa maan pohjoisrajalla tyhjillään olevaa sairaalaa, missä tullaan hoitamaan pääasiassa sodassa loukkaantuneita. Pohjoisessa sairaalapalvelut ovat hyvin vähissä ja varsinkin sotavammojen hoitoon perehtyneitä paikallisia ammattilaisia ei ole, kertoo ICRC:n terveysohjelman apulaispäällikkö, lääkäri Päivi Laurila.

Jemenissä yli 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Koleran lisäksi maassa kuolee joka päivä noin 20 ihmistä hoidettavissa oleviin vammoihin ja sairauksiin.

Hirmumyrsky Irman tuhoihin valmius lähettää apua

Suomen Punainen Risti on valmiudessa auttaa katastrofirahastostaan Karibialla riehuvan hirmumyrsky Irman tuhoissa. Alueella on auttamassa tuhansia vapaaehtoisia paikallisista Punaisista Risteistä.

– Olemme jo vastanneet myöntävästi, jos kansainväliseltä Punaiselta Ristiltä tulee meille avunpyyntö esimerkiksi logistiikan puolelta, sanoo kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

Hätäavun jälkeen alkaa pitkä jälleenrakennusvaihe. On alueita, missä jopa yli kaksi kolmasosaa rakennuksista on tuhoutunut tai vaurioitunut vakavasti. Arvioiden mukaan 1,2 miljoona ihmistä on kärsinyt Irman tuhoista, mutta luvun odotetaan nousevan.

Suomessa katastrofirahasto auttaa äkillisissä kriiseissä

Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla koulutetaan henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat paikalla kriisitilanteissa, kuten Turussa elokuun lopussa. Suurissa onnettomuuksissa tai kriiseissä koulutetut vapaaehtoiset ovat suuri apu, jotta ammattilaiset voivat keskittyä omiin tehtäviinsä.

Yhteensä noin 120 henkisen tuen vapaaehtoista partioi viikon ajan Turun keskustassa Kauppatorilla ja tarjosi keskustelu- sekä kuunteluapua yli 2400 ihmiselle. Partioinnin lisäksi henkisen tuen vapaaehtoiset päivystivät Turun kaupungin kriisipuhelimessa.

Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä saa myös rahoitusta katastrofirahastosta. Turussa viranomaisten tukena psykologeja työskenteli 16.

Tule mukaan Suomen suurimpaan lipaskeräykseen

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja katastrofirahastoon, jotta kriisitilanteissa voidaan toimia nopeasti. Maailmalla apua tarvitsevat konfliktien ja luonnonkatastrofien uhrit.

– Odotamme jälleen suurta määrää kerääjiä. Viime vuonna Nälkäpäivä innosti yli 15 000 vapaaehtoista liikkeelle ympäri Suomen, kertoo varainhankintajohtaja John Ekelund Punaisesta Rististä.

Lipaskerääjiksi ovat tervetulleita kaikki, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Kerätä voi oman aikataulun mukaan ja jo puolella tunnilla on merkitystä. Kerääjäksi voi ilmoittautua tiistaihin 12.9. klo 12 saakka osoitteessa nälkäpäivä.fi. Suomen suurimmissa kaupungeissa voi lähteä keräämään ilman ennakkoilmoittautumista. Lähimmän lippaidenjakopisteen voi katsoa osoitteesta nälkäpäivä.fi.

Nälkäpäivään voi lahjoittaa:

  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15€/viesti)
  • Netissä osoitteessa nälkäpäivä.fi
  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 € / puhelu + pvm)
  • MobilePay:lla ja Pivolla numeroon 1001
  • Tilisiirrolla tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5173

 

#Nälkäpäivä

Punaisen Ristin kuvia saa ladata ilmaiseksi rekisteröitymällä Punaisen Ristin kuva-arkistoon osoitteessa http://aineistopankki.punainenristi.fi/

Keräyslupa: POL-2015-8798 & ÅLR 2016/8243

 

S-ryhmä on Suomen Punaisen Ristin pitkäaikainen pääyhteistyökumppani. Nälkäpäivä-kampanja näkyy mm. S-ryhmän toimipaikkojen infonäytöissä ja vapaaehtoiset lipaskerääjät liikkuvat S-ryhmän toimipisteiden lähistöllä kautta Suomen.