Neljännes suomalaisista valmis ottamaan pitkän, yli 25 vuoden asuntolainan


22.6.2017

Pitkä asuntolaina kiinnostaa suomalaisia. S-Pankin teettämän tutkimuksen mukaan jopa neljännes täysi-ikäisistä suomalaisista valitsisi todennäköisesti laina-ajakseen 25–45 vuotta, jos olisi nyt hankkimassa asuntoa. Asumiskuluista säästyvät rahat käytettäisiin tyypillisimmin matkustamiseen.

Asuntolainan pitkä laina-aika ja sen myötä maltillisemmat kuukausierät kiinnostavat suomalaisia. S-Pankin Kantar TNS:llä teettämän tutkimuksen mukaan täysi-ikäisistä suomalaisista jopa 26 prosenttia valitsisi todennäköisesti laina-ajakseen 25–45 vuotta, jos olisi nyt ottamassa asuntolainaa. Ensimmäisessä omistusasunnossa asuvista näin ajatteli jopa kolmannes, 31 prosenttia.

Laina-ajan pitenemisen myötä kasvavat lainan kokonaiskustannuksetkaan eivät vähennä kiinnostusta pitkiä asuntolainoja kohtaan. Lähes kolmannes (29 %) tutkimukseen vastanneista olisi valmis pidentämään asuntolainansa laina-aikaa ja sen myötä kasvattamaan lainan kokonaiskustannuksia, jotta kuukaudessa jäisi enemmän rahaa muuhun käyttöön.

”Tulokset osoittavat, että suomalaiset kaipaavat entistä enemmän yksilöllisyyttä ja vaihtoehtoja. Pitkän takaisinmaksuajan tarkoituksena ei ole ylivelkaannuttaa ketään, vaan tarjota uusi, entistä joustavampi vaihtoehto perinteisen asuntolainan rinnalle. Pankkina me toimimme vastuullisesti ja arvioimme asiakkaan takaisinmaksukyvyn erityisen huolellisesti, jos laina-aika ylittää 25 vuotta”, sanoo kehityspäällikkö Päivi Huttunen S-Pankista.

Naiset haluaisivat käyttää asumiseen vähemmän rahaa kuin miehet

Erityisesti naiset ovat sitä mieltä, että asumiseen kuluu liikaa rahaa: 46 prosenttia naisista haluaisi, että heillä kuluisi asumiseen nykyistä pienempi osuus nettotuloista. Miehistä näin ajatteli 37 prosenttia. Vain 12 prosenttia suomalaisista olisi valmis käyttämään nykyistä enemmän rahaa asumiseen.

Käytettäväksi jäävä raha käytettäisiin tyypillisimmin matkustamiseen (22 % vastaajista). Seuraavaksi suosituimpia rahankäyttökohteita olisivat eläminen yleensä (14 %), säästäminen tai sijoittaminen (13 %), harrastukset (13 %) ja ruoka (13 %).

”Asuminen on suurimmalle osalle suomalaisista suurin yksittäinen menoerä, joka usein rasittaa taloutta kohtuuttoman paljon. Ajatus mahdollisimman nopeasta lainan takaisinmaksusta on kuitenkin pikkuhiljaa väistymässä ainoana varteenotettavana vaihtoehtona. On hyvä pohtia, rajoittavatko lainan kuukausierät liiaksi elämää, vai voisiko lainan räätälöidä yhdessä pankin kanssa siten, että rahaa jää enemmän myös muuhun käyttöön”, Huttunen jatkaa.

S-Pankki toi markkinoille vuoden 2016 lopulla uudenlaisen, pitkän asuntolainan, jossa laina-ajaksi on mahdollista neuvotella jopa 45 vuotta. Lainaratkaisua tarjotaan aluksi valittuihin YIT:n Smartti- ja Skanskan BoKlok-kohteisiin.