Paras lahja: vahingoton joulu


22.12.2015

Jouluna nautitaan kynttilöistä, jouluvaloista, hyvästä ruoasta, joulukuusesta ja saunasta. S-ryhmän yhteistyökumppani LähiTapiola antaa vinkkejä, joiden avulla välttyy turhalta harmilta myös joulun aikaan.

Tuiki tuiki turvallisesti, jouluvalo

Jouluvalot eivät ole ikuisia, joten poista perintövalosarja käytöstä. Tutki jouluvalot ja hankkiudu eroon sellaisista, joissa johto on rikkoutunut, lamppu mennyt rikki tai liitännät ovat löystyneet. Sammuta jouluvalot aina, kun lähdet pois kotoa tai menet nukkumaan. Suosi kellokytkimiä.

Käytä sisällä sisäjouluvaloja ja ulkona ulkovaloja!

Älä räjäytä led-kynttilää

Turvatekniikan keskus, Tukes, on saanut ilmoituksia led-tuikkukynttilöistä, jotka ovat räjähtäneet, kun niitä on yritetty sytyttää tulitikulla palamaan. Säästetään pamaukset kuitenkin uuteen vuoteen!

Tukevat tikkaat alle

Muista valita turvalliset ja varmat tikkaat, jos tarvitset sellaisia jouluvalojen ripustamiseen.

Tulipalo on helpompi ehkäistä kuin sammuttaa

Jouluna on kiva olla lähekkäin. Tämä ei kuitenkaan koske lämpökynttilöitä. Liian lähekkäin palavat lämpökynttilät voivat nimittäin leimahtaa hallitsemattomasti. Polta tuikkuja ainakin 5 sentin päässä toisistaan. Hallitsemattomasti leimahtanut lämpökynttilä tai ulkotuli pitää aina sammuttaa tukahduttamalla. Polta kynttilöitä palamattomalla alustalla ja riittävän kaukana esimerkiksi verhoista.

Älä jätä lasta tai lemmikkiä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Muista, että viimeinen sammuttaa aina kynttilät.

Ulkotulia ei saa käyttää parvekkeella, terassilla eikä katoksen alla. Välimatkaa lähimpään rakennukseen on oltava 3-10 metriä. Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi.

Vedenkeitin ei ole glöginkeitin

Näppärä henkilö saattaa ajatella nopeuttavansa glögilasillisen valmistumista lämmittämällä glögin vedenkeittimessä. STOP! Kiehuva glögi kuohuu pian pitkin keittiötä. Lisäksi osassa vedenkeittimiä lämmitysvastus on näkyvissä, ja hapan glögi voi syövyttää siitä kuparia.

Kinkun rasva tukkii viemärin

Hävitä kinkun paistorasva sekajätteen mukana erillisessä muovipussissa. Rasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä hyytyessään se tukkii putkiston.

Turvallista joulua myös Mustille

Muistathan, ettei koiran toi monen muunkaan otuksen masu tykkää suolaisista, mausteisista tai sipulia sisältävistä ruoista. Lemmikeille vaarallisiin jouluruokiin kuuluvat suklaat, rusinat ja suolainen kinkku.

Vettä kuusenjalkaan, ei parketille

Tammikuussa monessa kodissa havaitaan kosteusvahinko parketissa. Laita kuusenjalan alle astia suojaamaan lattiaa. Hyvä kuusenjalka on tukeva ja siihen mahtuu paljon vettä, jottei sitä tarvitse koko ajan täyttää. Kuusi saattaa juoda useamman litran heti ensimmäisen yön aikana, ja jos vettä ei ole tarpeeksi tarjolla, pihkaantuu kuusen tyvi tukkoon, eikä se ime vettä enää loppujoulun aikana.

Kiinnitäthän kuusen alustaansa tukevasti, jottei puuhakas Musti pääse touhutessaan kaatamaan sitä.

Joululahjat kiinnostavat myös varkaita

Jouluruuhkassa erottaa keikalle matkaavan joulupukin, muttei ammattivarkaita. Huolehdi siis lompakostasi ja laukustasi. Joulupukkia varten ei lahjoja kannata jättää oven ulkopuolelle, sillä ne saattavat kadota varkaan mukaan.

Sauna ei ole joulunakaan kuivaushuone

Pyykin kuivattaminen saunassa aiheuttaa vuosittain useita tulipaloja. Erityistä huolellisuutta vaaditaan silloin, kun kiuas kytketään päälle eri tilasta kuin missä kiuas sijaitsee.

Lukitsethan ovet kunnolla!

Jos aiot olla pois kotoa koko joululoman, pidä asunto asutun näköisenä ja pyydä vaikka naapuria lakaisemaan lumet tai työntämään luukussa roikkuvat postit sisään. Älä jätä puhelinvastaajaan tai sosiaaliseen mediaan tietoa poissaolostasi.

Muista myös tämä!

Alkoholi heikentää muistia. Maltti on valttia tässäkin suhteessa.

Hyvää joulun odotusta!