S-Pankki uudistamassa asunto-osakekauppaa – digitaalinen alusta mahdollistaa kaupat vaikka kotisohvalta


29.11.2018

Digitaalinen asuntokauppa mullistaa suomalaisten tavan ostaa asunto – samalla tavalla kuin verkkopankki aikoinaan mullisti pankkiasioinnin. S-Pankki on yhdessä muiden pankkien kanssa kehittänyt koko maailmassa ainutlaatuisen digitaalisen kaupankäynnin mahdollistavan alustan.

Digitaalinen asuntokauppa on entistä joustavampi, turvallisempi ja nopeampi tapa ostaa tai myydä asunto. Jatkossa paperista osakekirjaa ei tarvitse säilyttää pankkiholvissa, eikä panttikirjoja lähetellä pankista toiseen asuntokauppojen yhteydessä, kun asunto-osakekirjat digitalisoituvat.

Digitaalista asuntokauppaa varten S-Pankki on yhdessä teknologiayritys Tomorrow Techin, Aktian, Danske Bankin, Nordean ja OP:n kanssa kehittänyt DIAS-alustan. DIAS-alustalla myyjä, ostaja ja pankki hyväksyvät kauppakirjat ja allekirjoittavat ne digitaalisesti.

”Meillä on tähtäimessä raha-asioiden hoitamisen helpottaminen. Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että eihän asuntokauppa helppoa ole tähän mennessä ollut. DIASin avulla tuomme asunto-osakekaupan kerralla tälle vuosituhannelle”, lupaa S-Pankin pankkiliiketoiminnan johtaja Aki Gynther.  

Asunto-osakekaupan digitalisointi alkaa ensi vuoden alussa ja etenee vaiheittain. Digitaalinen asunto-osakekauppa on mahdollista silloin, kun taloyhtiön osakeluettelo on digitalisoitu ja osakekirja on siirretty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään rekisteriin. Tavoitteena on, että asunto-osakekauppoja voidaan alkaa tehdä digitaalisesti vähitellen kevään 2019 aikana.

”Asuntosijoittaja voi hoitaa kaupat omalta toimistoltaan ilman tapaamista, kun taas kotiaan myyvä perhe voi juoda kahvit uusien omistajien ja kiinteistönvälittäjän kanssa keittiössä ja hoitaa kaupat siinä samalla. Digitaalisuus lisää mahdollisuuksia”, kertoo Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy:n toimitusjohtaja Sami Honkonen.

DIAS-alustaa varten on muodostettu marraskuussa 2018 yhteisyritys Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy, jonka omistajina ovat S-Pankin lisäksi Aktia, Danske Bank, OP sekä Tomorrow Tech.

Merkittäviä säästöjä

Vuoden 2019 alusta lähtien kaikki uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan digitaalisiksi, kun laki sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä astuu voimaan.

”Meille voimakkaasti kasvavana pankkina asunto-osakekaupan digitalisoiminen on todella tärkeää. Osuutemme asuntolainakannan kasvusta oli syyskuun loppuun mennessä 14,8 prosenttia. Se vaatii tehokkuutta myös konepellin alle”, Gynther kertoo.

Digitaalinen asunto-osakekauppa tuo mukanaan merkittäviä taloudellisia hyötyjä. Valtioneuvoston syksyllä 2017 tehdyn vaikutusarvioinnin mukaan kokonaishyöty asunto-osakkeiden omistajille, isännöitsijöille, kiinteistönvälittäjille, pankeille ja rakennuttajille on jopa 44,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta siirtymäaika alkaa 1.5.2019 ja päättyy vuoden 2022 lopussa. Tällä ajanjaksolla kaikkien asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään.

Sähköiseen osakehuoneistorekisteriin yhdistetään kaikki osakehuoneistojen hallintaan liittyvät tärkeät tiedot. Rekisteristä saa luotettavaa ja tarkkaa tietoa nopeasti ja tehokkaasti.