Suodatinkahvin valmistuksen ABC


14.9.2017

Hyvän suodatinkahvin valmistaminen on helppoa, mutta on hyvä muistaa muutamat perusasiat.

Vesi:
Kahvin valmistuksessa käytetään aina puhdasta kylmää vettä.

Suodatin:
Käytä aina oikean kokoista suodatinpaperia, liian pieni paperi saattaa tulvia yli ja liian suuri paperi taittua reunaltaan, jolloin vesi pääsee virtaamaan kahvin ohi.

Kahvin tasaus:
Mikäli kahvi on keskellä suodatinta pienenä kumpuna, levitä kahvi tasaiseksi kerrokseksi suodattimen pohjalle käsin tai esimerkiksi lusikalla. ÄLÄ RAVISTA SUODATINTA.

Mikäli suodatinta ravistellaan ja heilutellaan menevät kahvin pienet partikkelit suodatinta vasten ja isommat partikkelit nousevat pinnalle. Valmiin kahvijuoman maku muuttuu johtuen siitä, että pienet partikkelit olleessaan omana kerroksenaan hidastavat kahvi valuma-aikaa ja suodatusaika pitenee yli jauhatukselle optimoidun nopeuden.

Annostele tarkasti:
Käytä kahvia 7grammaa kupillista kohden. 
Alussa kahvista valuu kahvin happamat osat ja loppuvaiheen aikana kitkerät osat. Oikealla kahvin mitalla saadaan hapot ja kitkeryydet keskenään tasapainoon.

Lämpötiloista:
Kahviveden kontakti lämpö eli veden lämpötila sen valuessa suodattimessa olevan kahvin päälle on 92 – 96 celsiusta. Tällöin vesi irrottaa kahvista parhaiten aromeja, rasvahappoja ja kofeiinia.

Mitä tumma paahtoisempi kahvi sitä vähemmän happoja.

Tarjoilulämpötila olisi hyvä olla noin 80 celsiusta.

Lopuksi:
Kun kahvijuoma on valunut pannuun sekoita valmis kahvijuoma ennen tarjoilua, ettei vahva kahvi jää pannun pohjalle ja laihempi pinnalle.


Jos haluat nauttia kahvisi valmiiksi tarjoiltuna, tule Presso-kahvilaan!
Me tarjoilemme sinulle Meiran Kulta Katriinaa, tummaa tai vaaleaa. Tervetuloa nauttimaan hyvästä kahvista!

 

Vinkit antoi: Meira Barista Lasse Vidman.