Suojaa silmät auringolta


9.2.2013

Vaikka valoisiin kesäpäiviin on vielä matkaa, kannattaa aurinkolasit etsiä käden ulottuville jo nyt. Suomen olosuhteissa lumihangesta heijastuva auringonvalo on silmille vähintään yhtä suuri rasite kuin hellepäivien porotus.

Tummat lasit silmien edessä ehkäisevät häikäisyä, jolloin oleskelu kirkkaassa valossa on miellyttävämpää. Silmien terveyden kannalta tärkeämpää on kuitenkin aurinkolasien antama suoja UVA- ja UVB-säteitä vastaan.

– Lumisokeutta lukuun ottamatta UV-säteillä ei ole silmiin nopeita vaikutuksia, kertoo Silmäaseman silmälääkäri Roope Sihvola.

Lumisokeus eli sarveiskalvon palovamma on kivulias, mutta itsestään ohimenevä UV-säteilyn aiheuttama silmäsairaus. Sellaisen voi saada esimerkiksi hiihtoladulla, mikäli päivä on kirkas ja aurinkolasit unohtuneet kotiin.

Altistuminen valolle näkyy vuosien viipeellä

UV-säteet aiheuttavat silmissä solutason muutoksia. Kaihi on näistä kenties tunnetuin. Se voi tulla myös nuorelle, mikäli silmät ovat altistuneet liialle valorasitukselle.

– Harmaakaihi ei itse asiassa ole sairaus, vaan mykiön ikääntymismuutos, joka tulee jossain vaiheessa jokaiselle, Sihvola sanoo.

 – Sen puhkeamista voi viivyttää suojaamalla silmät.  Koko elinaikana tullut valon määrä kumuloituu.

Auringonvalo voi myös kasvattaa sarveiskalvon pintaan siipikalvon, joka hoidetaan leikkauksella. Siipikalvo on yleisempi lämpimissä maissa. Lisäksi on viitteitä siitä, että auringonvalolla olisi yhteys silmänpohjan ikärappeumaan.

Erityishuomiota lapsiin

Vanhempien vastuulla on suojata lapsen silmät vauvasta saakka. Tampereen Hämeenkadun Silmäaseman optikko Melvin Merimäen mukaan pienen ihmisen silmät ovat hieman erilaiset kuin aikuisen.

– Lapsena silmän sisäosat ovat kirkkaammat, jolloin ne päästävät läpi enemmän valoa kuin aikuisena.

Roope Sihvola muistuttaa, että lapsen on tärkeä saada valita sellaiset aurinkolasit, joista hän pitää. Aurinkolasit suojaavat vain, jos niitä käytetään.

Tarkista lasien UV-suoja

Kaikissa Suomessa markkinoilla olevissa aurinkolaseissa pitää olla UV-suoja. Kaupassa asian voi varmistaa tarkastamalla, että laseista löytyy merkintä UV100%  tai UV400.

– Aurinkolasit myös suojaavat herkkää silmänympärysihoa, muistuttaa Merimäe.

Maastopyöräilyä harrastava Sihvola arvostaa sitä, että aurinkolasit suojaavat silmiä myös roskilta ja viimalta.

– Ilmavirta kuivattaa silmiä, joten oikein valitut aurinkolasit auttavat myös kuivasilmäisyyteen.