Uusi matkapakettilainsäädäntö voimaan heinäkuussa: mikä muuttuu?


3.7.2018

Valmismatkalain korvaava laki matkapalveluyhdistelmistä astui voimaan 1.7.2018. Asiakkaan kannalta uusi laki helpottaa sen tietämistä, kuka on vastuussa eri palveluita yhdistävän matkapaketin eri osista: Uuden lain mukaan esimerkiksi Sokos Hotellit vastaa kaikkien majoituksen yhteydessä pakettina myymiensä palveluiden toteutumisesta siitä riippumatta, ovatko ne Sokos Hotellien omia vai yhteistyökumppaneiden toteuttamia.
 
Jos siis olet esimerkiksi ostanut hotellimajoituksen yhteydessä teatteriliput, on Sokos Hotellit esityksen peruuntuessa velvollinen korvaukseen tai tarjoamaan vaihtoehtoista palvelua. Sokos Hotellit on kuitenkin tähänkin saakka aina pyrkinyt tällaisissa tilanteissa löytämään asiakkaalle vaihtoehtoista palvelua tai korvaamaan lisäpalvelun peruuntumisen. Meille on tärkeää, että matka kokonaisuudessaan vastaa asiakkaiden odotuksia.
 
 
 
 

Mistä lakiuudistuksessa on kyse?

Valmismatkalain korvaava laki matkapalveluyhdistelmistä tuli voimaan 1.7.2018. Tämä merkitsee sitä, että perinteisten valmismatkojen eli lento- ja hotelliyhdistelmien lisäksi entistä laajempi valikoima matkapalveluyhdistelmiä tulkitaan lain silmissä paketeiksi. Matkapalveluyhdistelmän myyjälle tulee myös entistä selkeämpi vastuu kertoa asiakkaalle kaikki tarvittava tieto ennen sopimuksen syntymistä ja velvollisuus järjestää maksukyvyttömyyssuoja.
 

Mitä matkapalveluyhdistelmät ovat?

Käytännössä lain piiriin tulevat vähintään kaksi matkapalvelua yhdistävät paketit, joissa esimerkiksi asiakas ostaa sokoshotels.fi-sivustolta hotellimajoituksen ja yöpymisen yhteyteen kylpylähoitoja tai rinnepassin. Lakia sovelletaan, jos lisäpalvelun arvo on vähintään 25 % kokonaispaketin hinnasta tai jos matkapalveluiden yhdistelmää on markkinoitu pakettina.
Mitkä yhdistelmät käytännössä ovat paketteja?
Esimerkkejä yhdistelmistä, jotka ovat matkapaketteja:
– ”Majoitus + muu matkailupalvelu”, jos muu palvelu muodostaa enemmän kuin 25 % yhdistelmän kokonaisarvosta
– ”Majoitus + muu matkailupalvelu”, jos muuta palvelua on markkinoitu merkittävänä osana matkapalvelujen yhdistelmää
– Majoitus + majoitusliikkeen alihankkijan kanssa tehty sopimus ”yhdistettynä matkajärjestelynä”
 

Mitkä yhdistelmät eivät ole paketteja?

Esimerkkejä yhdistelmistä, jotka eivät ole katsottava matkapaketeiksi:
– ”Majoitus + ruoka/juoma”
– ”Majoitus + kuljetukset lentokentän tai aseman välillä”
– ”Majoitus + pääsy paikan päällä oleviin tiloihin (uima-allas, sauna, kylpylä tai kuntosali)”
– ”Majoitus + muu palvelu”, josta matkustaja tekee sopimuksen vasta majoitusliikkeeseen saavuttuaan
– ”Majoitus + muu palvelu”, jonka matkustaja lisää majoituksen osaksi vasta kun majoitusvaraus on tehty ja 24 tuntia on kulunut majoituksen vahvistamisesta”
– ”Majoitus + muu matkailupalvelu”, jos muu palvelu ei muodosta vähintään 25 % yhdistelmän kokonaisarvosta eikä sitä ole markkinoitu olennaisena osana pakettia

Mitä lakimuutos tarkoittaa asiakkaan näkökulmasta?

Asiakkaan kannalta uusi laki helpottaa sen tietämistä, kuka on vastuussa eri palveluita yhdistävän matkapaketin eri osista: Uuden lain mukaan Sokos Hotellit vastaa kaikkien majoituksen yhteydessä pakettina myymiensä palveluiden toteutumisesta siitä riippumatta, ovatko ne Sokos Hotellien omia vai yhteistyökumppaneiden toteuttamia.
 
Jos siis olet esimerkiksi ostanut hotellimajoituksen yhteydessä teatteriliput, vastaa Sokos Hotellit teatterielämyksen toteutumisesta ja on esimerkiksi esityksen peruuntuessa velvollinen korvaukseen tai tarjoamaan vaihtoehtoista palvelua. Sokos Hotellit on kuitenkin tähänkin saakka aina pyrkinyt tällaisissa tilanteissa löytämään asiakkaalle vaihtoehtoista palvelua tai korvaamaan lisäpalvelun peruuntumisen. Meille on tärkeää, että matka kokonaisuudessaan vastaa asiakkaiden odotuksia.

Pitääkö minun asiakkaana ottaa laki huomioon varausta tehdessä?

Ei. Laki velvoittaa elinkeinoharjoittajan kertomaan asiakkaalle tarvittavat tiedot ennen sopimuksen syntymistä. Yleisesti ottaen matkan sujuessa suunnitellusti ei matkustajan tarvitse tuntea lakia. Omien oikeuksien tunteminen voi toki olla hyödyllistä mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Mitä lakimuutos tarkoittaa Sokos Hotelleille?

Matkapalveluyhdistelmän myyjälle tulee myös entistä selkeämpi vastuu kertoa asiakkaalle kaikki tarvittava tieto ennen sopimuksen syntymistä ja velvollisuus järjestää maksukyvyttömyyssuoja. Asiakkaalle puolestaan laki turvaa entistä selkeämmän oikeuden perua matka. Peruutuksen ei kuitenkaan tarvitse olla maksutonta vaan siitä voidaan periä korvaus.