Valkokaalia painonhallintaan


26.1.2013

Talvella kausiruokaa ovat kasvikset ja pataan pannaan juureksia tai raastetaan niistä salaatti. Herkutteluun sopivat eksoottiset hedelmät.

Talvella kauden kasviksiin kuuluvat juurekset ja niiden lisäksi sipulit sekä talvikaalit, kuten valkokaali ja punakaali.

Talvisaikaan syötävien kasvisten ympäristöpäästöt puhuttavat, mutta nämä sesongin tuotteet ovat perunan ohella kaikkein vähiten päästöjä tuottavia raaka-aineita. Niissä ei myöskään ole torjunta-aineita yhtä paljon kuin muualta tuoduissa kasviksissa, koska Suomen pitkä ja kylmä talvi pitää tuhoeläimet ja kasvitaudit tehokkaasti loitolla.

Monta terveellistä vaihtoehtoa

Juureksista pitäisi käyttää vaihdellen lanttua, porkkanaa, punajuurta ja juuriselleriä. Juurekset maistuvat keitoissa ja pataruoissa, mutta niitä olisi suositeltavaa syödä myös raakana: talvisin lounasravintolan salaattipöydässä onkin usein tarjolla lanttua ja porkkanaa raasteena. Helposti idätettävät pavun- ja herneenversot ovat tuoretta kausiruokaa kevättalvellakin.

Talvikauden kasviksissa on monia tärkeitä ravintoaineita, joita voi olla jopa vaikeaa saada muusta ravinnosta: varsinkin punajuuri sisältää folaattia, mitä tarvitaan punasolujen uusiutumiseen ja verisuonten hyvinvointiin.

Lanttu puolestaan on hyvä C-vitamiinin lähde, koska vitamiinit säilyvät hyvin talven yli sen paksun kuoren alla. Vähäkalorinen valkokaali on todellista terveysruokaa, koska sen syöminen auttaa painonhallinnassa, alentaa kolesterolia ja ennaltaehkäisee suolistosairauksia.

Edullista myös talvella

Kauden tuotteiden suosimisessa ehdoton etu on se, että niitä saa kohtuuhintaan talvella. Muualta tuotuja eksoottisia hedelmiä kannattaa ostaa silloin, kun ne ovat halvimmillaan ja samalla parhaimmillaan. Alkuvuodesta esimerkiksi appelsiinit saapuvat suurissa rahtierissä Suomeen, jolloin myös kuljetusten osuus ruoan ilmastopäästöistä jää yllättävän pieneksi.

Pakastetut ja hillotut marjat ovat talvella kausiruokaa. Käytä säilöttyjä marjoja puuroissa ja jälkiruoissa tai ripottele niitä raastesalaatin joukkoon.

Joskus kuluttaja joutuu tekemään valintoja myös kausiruokaa suosiessaan: Ympäristönäkökulmasta purkkisäilykkeet ovat pakasteita parempi valinta, koska kylmälaitteet niin kaupassa kuin kotonakin vievät paljon energiaa. Toisaalta kesällä pakastimeen poimitut marjat tuovat suven maun vielä kerran sydäntalven keskelle.

Lue lisää jutun lähteistä:
Kotimaiset Kasvikset ry
www.ruokatieto.fi
Kausiruokaa: herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Koskinen, T., Kuittinen, O., Sadeoja, S-R. & Talasniemi, A. 2011)