Kesätyötkin kannattaa hoitaa huolella ? Miikan muisteluita siitä miten tultiin osuuskaupan leipiin liki 40 vuotta sitten.


11.4.2022

Muisteluita miten allekirjoittanut tuli osuuskaupan leipiin.

Elettiin kesää vuonna -86. Sain kouluni päätökseen valmistuessani ammattikoulusta autoasentajaksi kohtalaisilla papereilla. En ollut luokkani paras mutta vaikka parhaalle oli luvattu kesätyöpaikka osuuskaupalta Autokeskuksesta tulin kuitenkin valituksi. Seuraavana maanantaina marssin silloisen konttorin yläkertaan ja tein 2kk sopimuksen Teuvo Talviahon kanssa. Sopimus koskisi autoliikkeen kisällin hommia Hyytisen Jaakon ja Kari Tauriaisen apupoikana. Niinhän se kesä meni eri tehtävien merkeissä ja oli nuorelle miehelle tosi antoisaa aikaa tutustua kuusamolaiseen liike-elämään ja sen eri kiekuroihin. Kun sopimusaika oli mennyt umpeen jäin kotiin. Maanantaiaamuna soi kotipuhelin kun silloin ei vielä kännyköitä tunnettu. Kello oli 8.15 ja linjan toisessa päässä oli Jaska joka painokkaalla äänellä kysyi, että missä nuorimies on ja sanoin että sopimukseni loppui johon Jaska totesi että sinun sopimus loppuu sitten kun minä sanon. Meneekö kauan kun olet takaisin töissä johon vastasin että 8.30 olen rivissä. Se lienee ainoita kertoja jolloin olen noinkin paljon myöhästynyt töistä. Kesä kului ja vaihtui syksyyn ja Liikasen Pekka houkutteli Tauriaisen Karin töihin myymään Toyotia Meskusvaaran rakennettuun sen aikaiseen hienoon liikkeeseen. Jaska kysyi, että haluatko alkaa harjoittelemaan autojen myyntiä johon vastasin myöntyvästi ja sillä tiellä ollaan.

Vuonna -93 muutimme Prisman paikalla olleeseen teollisuushalliin jossa osuuskauppa harjoitti autojen korjaus- ja varaosatoimintaa. Hallin keskellä oli oma pesula ja hallin päässä leipomo jota veti maineikas ja värikäs Kaarlo Järvenpää. Siitä lähdettiin Prisman jaloista pois -99 ja uusi sijaintipaikka oli Huoparintien päässä sijainnut Ylösen Ernon huonekaluliike jonka osuuskauppa osti omistukseen. Nykyään siinä sijaitsee Pörhön Autoliike.

Elettiin vuotta 2003 jolloin silloinen toimitusjohtaja Jukka Kihlman kutsui minut konttoriinsa ja ilmoitti että hän on myynyt liiketoiminnot ja sinut Pörhön Matille mutta sinä päivänä kun
ilmoittaisin hänelle sanan HEP niin minulla olisi työpaikka osuuskaupalla. Ja se päivä koitti 2014 maaliskuussa jolloin soitin hänelle sanan HEP ja loppu onkin sitten historiaa.
Lopuksi voin todeta, että ei tainnut nuorimies tietää mitä hänen elämälleen tapahtuu kun lähti osuuskauppaan kesätöihin. Vuosia myöhemmin tapasin Jaakon ABC:lla syömässä ja kysyin, että milloin sinä vapautat minut tehtävistä muttei hän muistanut tapahtunutta. Juotiin siinä kahvit yhdessä ruoan päälle ja naurettiin makeasti. Paljon on vettä virrannut Kitkajoessa sinä aikana kun olen palvellut osuuskauppaa ja todella paljon on erittäin hyviä ystäviä ja asiakkaita siirtynyt ajasta ikuisuuteen joita muistelen joskus tippa linssissä. Tässä pieni tarina 36 vuodelta jolloin olen ollut 0suuskaupan leivissä kahteen eri otteeseen ja matka jatkuu…..

Terveisin Miikka Mustonen

Kuva vuodelta 1992. Koillismaan Osuuskaupan kuvakokoelmat.

Koillismaan Osuuskauppa- Yhdessä jo vuodesta 1907