Mummun joululahja


20.7.2022

Mummun joululahja

Oman osuuskaupan joulua muistan vieläkin. Ison iso joulukuusi valaistuna neljän tien risteyksessä. Syrjäkylän lapselle se oli ihmeiden ihme. Sydän pamppaili, kun astuimme sisälle kauppaan. Muistan vieläkin missä kohden oli leluosasto. Leluosastoa piti ihastella ja katsella mitä ihanimpia leluja. Niitä sai katsoa mutta ei koskea. Näin oli neuvottu.

Sitten oli kemikalio-osasto, jossa kaunis ja tyylikkäästi laitettu tummatukkainen myyjätär esitteli meille isän kanssa mummulle sopivaa joululahjaa. Minä, mummun silmäterä sain päättää ja valitsin mielestäni kauneinta mitä olin nähnyt. Kimmeltävän strassi rintaneulan. Mummu säilytti sitä huolellisesti pumpulin sisällä käsilaukussa.

Jokaisella kirkonkylä reissulla isä osti jotakin hyvää. Usein se oli siivutettua lauantaimakkaraa käärittynä ruskeaan käärepaperiin ja Peikkolimsaa. Karkkiosastoa emme unohtaneet. Eteenkin jouluna oli valinnanvarat runsaimmillaan. Heltyihän isä tyttärelle ostamaan lelujakin vaikka niitä ei ollut kauppalistalla.  Oma osuuskauppa oli osa lapsuutta ja nuoruutta. Nyt jo uusi sukupolvi etsii mummulle lahjaa jouluksi. Osuuskaupasta – kuinkas muuten.

Lämmöllä mummua ja lapsuuden jouluja muistelee Tarja

 

Koillismaan Osuuskauppa täyttää tänä vuonna 115 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi keräämme ja julkaisemme tarinoita, muisteluksia ja sattumia vuosien varrelta Meidän omaan Osuuskauppaamme liittyen. Tarinoita meille laittaneiden kesken jaamme juhlavuoden aikana 10 kpl 115 euron lahjakorttia Koillismaan Osuuskaupan toimipisteisiin. Laita oma kertomuksesi sähköpostilla osoitteeseen: koillismaa.115-vuotta@sok.fi. Julkaisemme osan tarinoista omissa kanavissamme.

Koillismaa – Yhdessä jo vuodesta 1907