S-Business tuo helpotusta Ravintola Talonpöydän kiireiseen arkeen


17.5.2022

S-Business tuo helpotusta Ravintola Talonpöydän kiireiseen arkeen

Ravintola Talonpöytä Kuusamossa on kokenut huiman kehityskaaren viiden vuoden sisällä. Mika Määttä ja Sami Palosaari hankkivat Ravintola Talonpöydän omistukseensa v. 2017 kun silloiset yrittäjät olivat siirtymässä eläkkeelle ja etsivät vesitornin vieressä sijaitsevalle ravintolalle jatkajaa. Mukana siirtyivät silloiset kolme työntekijää. Tilat alkoivat käydä ahtaiksi jonkin ajan kuluttua ja Talonpöytä vuokrasi uudet tilat keskeiseltä paikalta entisen Hotelli Kuusamon kiinteistöstä.  Korona iski voimallisesti ravintola-alle samoihin aikoihin keväällä 2020.  Rohkea yrittäjäkaksikko päätti pysyä kuitenkin suunnitelmissaan. Uusi paikka remontoitiin perusteellisesti ja sen tuloksena ravintolalle saatiin upeat ja viihtyisät tilat. Uudessa ravintolassa on useita saleja, ja kaksi kabinettia. Sisutuksessa on käytetty paikallista osaamista ja lopputuloksesta on saatu luonnonmukainen, kodikas ja lämminhenkinen. Vanha vesitornin vieressä sijaitseva paikka toimii tilausravintolana.

Korona pisti yrittäjät myös kehittämään ja muokkaamaan toimintaansa niin, että se kantaisi muuttuneessa tilanteessa. Palvelujen valikoimaa päätettiin laajentaa ja toiminta lepää nyt monen jalan varassa.

  • Lounas, à la carte, pitopalvelu-catering sekä ruoan kuljetus kotiin, työpaikoille ja ikäihmisille ovat neljä tukijalkaamme, luettelevat Määttä ja Palosaari.

Uusiin tiloihin avattiin myös kahvila-konditoria. Kuudentenä tukijalkana Määttä ja Palosaari mainitsevat ruoan verkkokaupan. Verkkokaupasta voi ruoka-annosten lisäksi ostaa myös konditoriatuotteita ja lahjakortteja. Ideat eivät yrittäjiltä tunnu loppuvan. 2.7 pidetään ravintolassa ja sen piha-alueella ensimmäisen kerran koko päivän kestävä Talonpöytä Fest 2022-tapahtuma jonka liput ovat varattavissa myös verkkokaupan kautta.

Ravintola Talonpöydällä on ravintola lisäksi Oulangan luontokeskuksessa. Luontokeskuksen ravintola on auki keväästä syksyyn. Loppuvuodesta 2021 ravintola Talonpöytä laajensi toimintaansa myös Rukalle ottamalla Ruka Safaris Oy:n ravintolapalvelut haltuunsa. Rukajärvellä sijaitsevien kahden tilausravintola Iisakin Talon ja Kontioluolan kokonaisuus on varattavissa myös häiden, syntymäpäivien ja muiden juhlien pitopaikaksi. Talonpöydän kautta saa myös catering-palvelut Rukan mökeille.

Määttä ja Palosaari kertovat Ravintola Talonpöydän valmistavan ruoat aina itse ja käyttävän laadukkaita, paikallisia raaka-aineita. Paitsi paikallisia raaka-aineita arvostavat yrittäjät myös osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaansa.  Ilman sitä eivät liiketoiminnot heidän mukaansa sujuisi varsinkaan nyt kun toiminta on laajentunut moneen kohteeseen. Määttä korostaa myös alueellisen yhteistyön merkitystä. Yhdessä yrittäen olemme enemmän.  Silloin kaikki hyötyvät.

Rohkeat askeleet ja investoinnit ovat kannattaneet. Yrityksen liikevaihto on kasvanut alun 400.000 eurosta 2,3 miljoonaan euroon ja henkilöstön määrä on kymmenkertaistunut kolmesta talvisesongin n. 30 henkilöön. Viime vuonna kokoaikaisia työntekijöitä oli lähes 20. Yritys on onnistunut tekemään myös koko ajan plus merkkisiä tuloksia, jonka ansiosta on mahdollistettu lukuisat uudet investoinnit.

Ravintola Talonpöytä on myös S-Business asiakas. Ravintolalla on käytössään kymmenkunta S-Business-korttia. Talonpöydällä on kolme ruoan jakeluautoa mille kullekin on omat korttinsa. Tankkaukset tapahtuvat näin sujuvasti ABC:lla. Samoin ovat omat kortit niin Rukan päässä kuin Kuusamon keittiölläkin helpottamassa marketostoja. Määttä ja Palosaari kehuvat varuksetta S-Business asiakkuuttaan. Maksuton ja kuititon kortti tuo helpotusta arkeen ja säästöjä kirjanpitoon. Kerran kuussa tuleva Alv-vähennyskelpoinen lasku käy suoraan kirjanpitoon. Ostot näkyvät laskussa eriteltyinä. Aikaa jää näin ollen enemmän varsinaiseen liiketoimintaan. Alennukset ja edut ovat plussaa vielä siihen päälle.

  • Olen suositellut S-Business-kortteja myös omille kumppaneillemme helpottamaan yhteistoimintaamme, kertoo Mika Määttä.

Toiveena esitti Sami Palosaari S-Rauta Kuusamon saamisen S-Business-kortin piiriin. Tämä Samin ja monen muun toive on S-Raudan uuden kassajärjestelmän myötä toteutumassa syksyn tai alkutalven 2022 aikana.

Kuvassa Mika Määttä ja Sami Palosaari

Koillismaan Osuuskauppa täyttää tänä vuonna 115 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi keräämme ja julkaisemme tarinoita, muisteluksia ja sattumia vuosien varrelta Meidän omaan Osuuskauppaamme liittyen. Tarinoita meille laittaneiden kesken jaamme juhlavuoden aikana 10 kpl 115 euron lahjakorttia Koillismaan Osuuskaupan toimipisteisiin. Laita oma kertomuksesi sähköpostilla osoitteeseen: koillismaa.115-vuotta@sok.fi. Julkaisemme osan tarinoista omissa kanavissamme.

Koillismaa – Yhdessä jo vuodesta 1907