Koillismaan Osuuskaupan tilinpäätöstiedote 2022


16.3.2023

Koillismaan Osuuskaupalla vahva asiakasomistajuuden vuosi 2022 – ennätysmäärä maksettuja bonuksia sekä voimakas kasvu asiakasomistajamäärässä

Vuotta 2022 leimasivat koronarajoitusten poistumisesta johtunut kesämatkailijoiden vähentyminen sekä loppuvuoden inflaatiokehitys. Haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta Koillismaan Osuuskaupan myynti kehittyi myönteisesti ja tilikauden tulos oli yli puoli miljoonaa euroa voitollinen.

”Ostovoiman heikentyessä olemme perustehtävämme äärellä eli osuuskaupan on pystyttävä kaikissa tilanteissa tarjoamaan asiakasomistajilleen etuja ja palveluja pysyvästi edullisin hinnoin. Perustehtävästämme kiinni pitäminen voimakkaan kustannuspaineen keskellä toi meille ennätyksellisen määrän uusia asiakasomistajia vuonna 2022. Lisäksi olemme pystyneet tehostamaan toimintaamme ja saavuttamaan merkittäviä kulusäästöjä mm. energiatehokkuudessa”, toteaa Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä.

 

Tilikauden 2022 lukuja

Myynti kasvoi edellisestä vuodesta ja vakavaraisuus vahvistui

Koillismaan Osuuskaupan veroton kokonaismyynti oli 111,8 miljoonaa euroa. Koillismaan Osuuskaupan yksiköistä suhteellisesti eniten myynnit kasvoivat ABC -liikenneasemilla, Prisma Kuusamon päivittäistavaraosastolla ja S-market Joki-Jussissa (Taivalkoski). Koillismaan Osuuskaupan liikevaihto oli 110,1 miljoonaa euroa. Operatiivinen tulos oli 0,530 miljoonaa euroa. Toiminnan tulos (ylijäämä) ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 1,05 miljoonaa euroa.

Koillismaan Osuuskaupan taloudellinen ja rahoituksellinen asema on vakaa. Osuuskaupan omavaraisuusasteprosentti vahvistui ja oli vuoden lopussa 36,8 % (v.2021: 32,2%).

 

Voimakas investointitahti jatkui

Koillismaan Osuuskauppa investoi vuosittain merkittävästi toimialueensa palvelujen kehittämiseen. Käyttöomaisuusinvestoinnit olivat 3,6 miljoonaa euroa. Investoinnit kohdistuivat lähinnä kiinteistöjen uudistamisiin ja peruskorjauksiin, sähköautojen latauspisteisiin Sallaan ja Posiolle sekä kalustohankintoihin. Suurimpia investointeja olivat S-market Erätulen (Salla) ja Sale Korvatunturin (Savukoski) kattavat peruskorjaukset.

 

Työntekijämäärä lisääntyi ja asiakasomistajien määrä kasvoi voimakkaasti

 

Koillismaan Osuuskauppa on yksi suurimmista yksityistä työnantajista alueellaan. Tilikauden aikana Koillismaan Osuuskaupan palveluksessa oli vakituisia työntekijöitä keskimäärin yhteensä 184, joista osa-aikaisia oli 94. Vakituisten lisäksi osuuskaupassa oli keskimäärin 125 tilapäistä työntekijää. Edelliseen vuoteen verrattuna henkilöstön määrä on hieman lisääntynyt.

Koillismaan Osuuskaupan asiakasomistajien kokonaismäärä vuoden 2022 lopussa oli 14 347 (+3,3 %). Uusia asiakasomistajia liittyi yhteensä 852 nettolisäyksen ollessa 460 asiakasomistajaa. Asiakasomistajille maksettiin bonusta ja maksutapaetua vuoden aikana yhteensä 2,6 miljoonaa euroa (v. 2021: 2,4 meur). Myös talouspeitto kehittyi myönteisesti ja oli vuoden lopussa 80,7 % (31.12.2021: 78,8 %).

 

Kuluvan vuoden näkymät

Koillismaan Osuuskauppa tulee jatkamaan vahvaa investointiohjelmaansa myös vuoden 2023 aikana. Merkittävin yksittäinen investointi tulee olemaan uuden marketin rakentaminen Pyhätunturille Pelkosenniemelle. Investoinnilla Koillismaan Osuuskauppa vahvistaa asemaa toimialueensa marketkaupan markkinajohtajana. Vuonna 2023 on alkanut osuuskaupan uusi strategiajakso. Strategiakauden 2023-2025 merkittävimpinä muutosohjelmina ovat panostukset työntekijäkokemuksen sekä asiakastyytyväisyyden parantamiseen. Koillismaan Osuuskauppa haluaa jatkossa osallistua entistä aktiivisemmalla roolilla toimialueensa elinvoiman kehittämiseen sekä entisestään kehittää liiketoimintaansa vastuullisen toiminnan edelläkävijänä.