Puku isälle ja pojalle


30.4.2013

Vanha sanonta ”Puku tekee miehen” pitää yhä harvemmin paikkansa työelämässä. Juhlissa puku sen sijaan on yhtä ajankohtainen kuin aina ennenkin. Helsingin Sokoksen pukeutumisneuvoja Aliisa Hautaviita valitsi ylioppilaspojan ja hänen isänsä ylle kevään kuuminta juhlapukumuotia.

Toukokuun alku on paras ajankohta juhlavaateostoksille. Suurin osa mallistoista on saapunut kauppoihin, ja vaatteissa on vielä runsaasti kokoja jäljellä. Hautaviita kehottaa asiakkaita kokeilemaan rohkeasti värejä, joita ei tämän kevään mallistoista puutu.

– Kauluspaidoissa on nyt mahtavia värejä, sinistä, oranssia ja punaisen sävyjä. Tämä koskee myös arkipukeutumista.

Puku ei ole pakkopulla

Nuoret miehet ovat kiinnostuneita pukeutumisestaan. Hautaviita kertoo, että jo pojat osaavat kysellä vaihtoehtoja pukuostoksilla. Paidalla ja solmiolla leikittely on tuttu juttu, lisäksi asuun voi tuoda twistiä valitsemalla kuvioidun pukukankaan, näyttävän taskuliinan tai printtipaidan.

– Ylioppilasmallimme puvussa on pitkä ja kapea mitoitus, joka sopii nuorille, Hautaviita kertoo. –Tummansininen pellavakangas tekee tekstuurin, puvun pinta saa olla kevyesti kuosillinen. Takkia voi myös käyttää yksittäin pikkutakkina, esimerkiksi farkkujen parina ravintolassa.

Taskuliina on kokenut viime aikoina uuden tulemisen erityisesti nuorten keskuudessa, juhlapuvun lisäksi se asustaa myös pikkutakin.

– Kolmesta elementistä koostuva asu näyttää puetulta ja miellyttää silmää, selittää Hautaviita. – Perinteisesti tämä on tarkoittanut pukua, paitaa ja kravattia. Sääntöä voi kuitenkin soveltaa, ylioppilaamme asussa kravatti on korvattu taskuliinalla ja paidan yksityiskohdilla.

Inspiraatiota Italiasta

Sesongin muodin yksi suuntaus ammentaa Etelä-Euroopasta. Helmenharmaiden kesäpukujen valikoimaa täydentävät nyt beigen eri sävyt. Valikoimasta löytyy myös ruskeaa.

– Italialainen mies pukeutuu huhtikuusta syyskuuhun vaaleaan pukuun, Hautaviita sanoo. – Mallimme puku on laadukasta beigeä villakangasta, joka luo kevyen ja heleän vaikutelman.

Vaalean puvun Hautaviita viimeisteli sinisellä paidalla ja oranssilla solmiolla.
– Aina ei tarvitse valita sinistä sinisellä, Hautaviita hymyilee. – Nyt leikittiin oranssilla!